Culinair nieuws in 31 foodbites

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: nieuw leven in Britse winkelstraten dankzij slagers en bakkers, het nieuwe Britse DIY food, Starbucks opent filiaal in Amsterdamse Beethovenstraat en sauzenschandaal voor Jamie Oliver.

-> Nieuw leven in Britse winkelstraten dankzij slagers en bakkers
Britten kiezen weer vaker voor lokale slagers en bakkers. De supermarkten hebben het nakijken. (Independent)

-> Het nieuwe Britse DIY food
Steeds meer Britten beginnen een kleinschalig foodbedrijfje, van ijsmakerij in de thuiskeuken tot zalmrokerij in de schuur. (Guardian)

-> Starbucks opent filiaal in Amsterdamse Beethovenstraat
De Beethovenstraat wordt de eerste straat in Nederland met een eigen vestiging van Starbucks. (Het Parool)

-> Sauzenschandaal voor Jamie Oliver
Een rel in Schotland: enkele sauzen die geserveerd worden in het Glasgowse filiaal van Jamie Olivers restaurantketen Jamie’s Italian, blijken niet homemade. Ze worden meer dan 600 kilometer verderop in een centrale keuken bereid. (The Herald)

-> Kookvuurtjes bedreigen derde wereld
Giftige rook van geïmproviseerde kookvuurtjes doodt wereldwijd bijna net zoveel mensen als aids. (Joop.nl)

-> Art meets food in Berlijn
In Berlijn werken kunstenaars samen met dansers, modeontwerpers en… chefkoks. Een voorbeeld daarvan is het Zagreus Projekt, een galerie en restaurant in Berlijn. (New York Times)

-> Dramatische daling Spaanse wijnconsumptie
Hoewel Spaanse wijnen internationaal goed verkocht (en gedronken) worden, drinken Spanjaarden steeds minder wijn. (By The Grape)

-> De overeenkomst tussen dure wijn en aardolie
De prijzen van olie en wijn vertonen de laatste twaalf jaar opmerkelijke parallellen, zo blijkt uit berekeningen van het Internationale Muntfonds. (By The Grape)

-> Pastoor mag geen tijdelijk restaurant openen
Pastoor Harm Schilder in Tilburg wilde met inkomsten van een tijdelijk restaurant het interieur van de kerk aanpakken. De gemeente vindt een restaurant niet in de bestemmingsplannen passen. (BN De Stem)

-> Chimpansees ruiken verschil tussen bio- en ‘gewone’ banaan
Wanneer chimpansees in de dierentuin van Kopenhagen de keuze krijgen tussen biologische en niet-biologische bananen, dan kiezen ze altijd voor de biologische banaan. (AGF)

-> Pure opium ontbijt voor 4-jarige
Kinderen worden in Afghanistan gevoed met brokken pure opium, zodat de moeders door kunnen blijven werken. (de Telegraaf)

-> Amerikanen drinken weer meer sterkedrank
Amerikanen gaan nog steeds minder op stap, maar de drankenindustrie profiteert van het feit dat veel drinkers bier links laten liggen ten faveure van sterk alcoholische dranken. Deze dranken verdwijnen dan bij voorkeur in een mix. (Het Parool)

-> India krijgt eerste 24/7 tv-foodzender
TV-zender Eat Eat richt zich op de snel groeiende middenklasse in India. (link)

-> Ook de Big Mac moet eraan geloven
McDonald’s, de grootste restaurantketen ter wereld, gaat op bepaalde locaties de prijzen van zijn Big Mac, menu’s en milkshakes verhogen om tegenwicht te bieden aan sterk oplopende voedselprijzen. Tegelijk maakte de fastfoodketen bekend dit jaar wereldwijd 1100 nieuwe vestigingen te openen. (De Telegraaf en RetailNews)

-> IJsmakers vergezellen First Lady Michelle Obama tijdens State of The Union-toespraak
Op 26 januari hield president Obama zijn eerste State of The Union-toespraak, een Amerikaanse variant van de troonrede. First Lady Michelle Obama nodigde 24 landgenoten uit om haar tijdens deze speech te vergezellen. Hieronder bevonden zich de ambachtelijke ijsmakers Kendra Baker en Zachary Davis. (Obama Foodorama)

-> Change voor New York Times-auteur Mark Bittman
Dertien jaar schreef Mark Bittman, ofwel The Minimalist, culinaire verhalen en recepten voor de New York Times. Vanaf 6 februari gaat hij zich bij deze krant richten op een column over duurzaam eten. In Nederland kennen we Bittman van zijn vegabijbel. (Vegetarian Star)

-> Lucas Rive SVH Meesterkok
Lucas Rive van De Bokkedoorns in Overveen is de 128e SVH Meesterkok van Nederland. Hij is daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca. (Gastheerschap.com)

-> Binnenkort: cola met marihuana
Frisdrank met medische marihuana zal binnenkort op de Amerikaanse markt beschikbaar zijn, als het van de ondernemer Clay Butler afhangt tenminste. (AD)

-> Je maag heeft ook hersenen
Wetenschappers van voedingsmiddelenbedrijf Nestle proberen de hersenen zodanig te trainen dat de darm een vol-gevoelsignaal afgeeft met minder voedsel. (Wall Street Journal)

-> Amerikanen gefopt in de supermarkt
Amerikaanse producenten verhogen de prijzen niet, maar maken kleinere verpakkingen. Daardoor lijken de producten niet in prijs gestegen. (US News Trend)

-> Markt voor alcoholvrij of -arm bier groeit
Deze ontwikkeling doet zich niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa voor. (ProfNews)

-> Onderzoek naar gluten in bier
Er is een nieuw samenwerkingsverband, Fhealinc, opgezet om onder andere meer wetenschappelijk onderzoek te doen naar de hoeveelheid gluten in 10 biersoorten. Centraal staan voeding en gezondheid. (Bier.blog.nl)

-> Wereldprimeur voor Häagen-Dazs Amsterdam
De nieuwe ijsshop van Häagen-Dazs op het Rembrandtplein verkoopt niet alleen ijs maar ook kaartjes voor de musea in de nabije omgeving. (Misset Horeca)

-> Eerste hoogleraar vleesvervangers
In Kasteel Hoekelum in Bennekom is de eerste hoogleraar vleesvervangers gepresenteerd. Maar de beste man moet aan een universiteit iets gaan ontwikkelen dat allang bij de Vegetarische Slager te koop is, vindt Foodlog. (VleesMagazine en Foodlog)

-> Vlees is grote waterslurper
Zo is voor rundvlees per calorie bijvoorbeeld twintig keer meer water nodig dan voor graan en aardappelen. (Radio Nederlandse Wereldomroep)

-> ‘Britten moeten minder vis eten, niet meer duurzame vis’
Simpelweg consumenten aanmoedigen om nieuwe soorten vis te bereiden, is niet voldoende om de druk op de visbestanden te verminderen. (Guardian)

-> Restaurantgidsen onder de loep gelegd
De sector Restaurants van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat dit jaar bekijken wat de rol is van restaurantgidsen en wat de toegevoegde waarde ervan is. Consumenten zouden minder vaak beslissen op basis van gidsen, maar meer het internet raadplegen. (Misset Horeca)

-> ‘35% bioproducten aangeschaft in speciaalzaak’
De omzet van de ecologische winkels is in de periode 2005-2010 met 47 procent gegroeid, van 180 naar ruim 265 miljoen euro. (AGF)

-> A-merken 7 procent duurder geworden
Topper was de 1,5 literfles Coca-Cola. Unilever’s erwtensoep en noedels werden juist goedkoper. (EVMI)

-> Gezond ouder worden met schoffel en schep
Mensen van boven de 62 die in het bezit zijn van een volkstuin, zijn significant gezonder dan mensen zonder volkstuin, blijkt uit onderzoek. (Wageningen Universiteit)

-> Eerste eigen horecaspot voor Rivièra Maison
Dit voorjaar opent interieurmerk Rivièra Maison in de Hoogstraat in Den Haag zijn grootste flagshipstore. Het wordt ook de eerste winkel met een lunchcafé. (Misset Horeca)

Foto: Laure Wayaffe

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

Een Reactie op “Culinair nieuws in 31 foodbites”

  1. Twitter Trackbacks for zestz » Blog Archive » Culinair nieuws in 31 foodbites [www.zestz.nl] on Topsy.com Says:

    [...] zestz » Blog Archive » Culinair nieuws in 31 foodbites www.zestz.nl/2011/01/29/culinair-nieuws-in-31-foodbites/ – view page – cached Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: nieuw leven in Britse winkelstraten dankzij slagers en bakkers, het nieuwe Britse DIY food, Starbucks opent filiaal in Amsterdamse Beethovenstraat en sauzenschandaal voor Jamie Oliver. [...]

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok