Nieuw kookboek Wat de Surinaamse pot schaft

Op 14 juli a.s. verschijnt bij Uitgeverij Dubois Wat de Surinaamse Pot Schaft. Het is een novelle over Surinaamse vrouwen in Nederland én een kookboek ineen.

‘Er zijn veel prachtige, historische romans geschreven door Surinamers over Surinamers,’ zegt schrijfster en uitgeefster Diana Dubois. ‘Een steeds terugkerend thema in die romans is het zogenaamde negerverdriet, the struggle for life, maar ook bijvoorbeeld de terugkeer naar Suriname.’ Dubois miste een boek over vrouwen met een Surinaamse achtergrond, die in Nederland leven. ‘En daar tevreden mee zijn,’ zegt de schrijfster. ‘Er zijn wel boeken over vrouwen die op zoek gaan naar de eigen identiteit, maar die krijgen al snel iets treurigs.’
Een boek over zogenaamde halfbloedvrouwen, zoals zijzelf, haar familie en vrienden, was nog niet eerder verschenen. En dus schreef Dubois zelf zo’n boek.

Dubbelbloedje
Liever nog noemt Dubois zich een ‘dubbelbloedje’: ‘We plukken, als dubbelbloedjes, juist de vruchten van zowel de Nederlandse als de Surinaamse cultuur. Denken wij nou heel erg anders over liefde, mannen, eten, carrière maken of vriendschap, dan bijvoorbeeld Nederlandse vrouwen? We beleven het allemaal intenser, we staan midden in het leven en genieten hier met volle teugen van.’ Volgens Dubois komt dat in de verschillende verhalen in Wat de Surinaamse pot schaft dan ook duidelijk naar voren.

Sex in the City & Wodka Lime
Die verhalen worden in het boek verteld door zeven Surinaamse en Nederlandse vriendinnen van in de dertig. Zij komen op een avond bij elkaar om Surinaamse gerechten te bereiden voor de cateringklus van hoofdpersoon Nadia. Tijdens het koken blikken de vrouwen terug op vervlogen liefdes en vertellen ze elkaar ‘erotische, hilarische, maar soms ook aangrijpende belevenissen’. Verhalen over lust, illusies, overspel en onmacht. Dubois: ‘Het is inderdaad een soort Sex in the City, Wodka Lime, maar dan met een Surinaams vleugje en in de vorm van een kookboek’

50 gerechten
De verhalen vormen het eerste deel van het boek, de recepten die de vriendinnen bereiden staan in het tweede deel. ‘Denk aan de zogenaamde klassiekers, maar met een persoonlijk tintje,’ aldus Dubois. ‘Zoals ik en mijn vriendinnen de gerechten bereiden én lekker vinden.’ Om er een paar te noemen: roti, Javaanse bami, pom, kippastei, masoesarijst, petjil en kousenband met zoutvlees.
Een verklarende woordenlijst én vele afbeeldingen van de ingrediënten vertellen de lezer alles over de minder bekende ingrediënten uit de Surinaamse keuken.

‘Wat de Surinaamse Pot Schaft’, Diana Dubois, Uitgeverij Dubois, € 14,90

2 Responses to “Nieuw kookboek Wat de Surinaamse pot schaft

  1. Xanne Says:

    Ik had het boek besteld via de website www.uitgeverijdubois.nl. Toen het binnen was, heb ik de novelle in 1 ruk uitgelezen. Het ontroert, ik herkende dingen. Je leert de 7 meiden 1 voor 1 kennen. En de recpeten zijn zo opgeschreven met mooie foto’s erbij van ingredienten ed. dat zelfs ik nu Surinaams kan koken. Ik wil nog veel meer lezen over deze 7 meiden.
    Xanne Maza

  2. SurinamCooking Says:

    Pangpoeng (gestoofde pompoen)

    Pangpoeng (pompoen) is een van mijn favoriete surinaamse groente gerechten. Het is eenvoudig klaar te maken en vooral heel erg lekker mede door de zoete smaak. Je kunt naar wens variëren met deze groentensoort zoals pangpoeng met zoutvlees, rundvlees,…

Leave a Reply