Zestz
 
Culinair nieuws in 17 foodbites: Michelin in onmogelijk spagaat
Categorieën: foodnieuws


Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: Michelin in onmogelijk spagaat, ‘eetbare voedselverpakking heeft de toekomst’ en ganzenvlees voor voedselbank.

-> Michelin in onmogelijk spagaat
Voor het eerst gaf Michelin openlijk toe dat het met de gedrukte oplages bergafwaarts gaat. Het wordt tijd om maatregelen te nemen. Maar of de restaurateurs hier zo blij mee zijn. (NorbertKoreman.blogspot.com)

-> Elk stadspark verdient een bijenstal
Natuurorganisaties en bijenhoudersverenigingen hebben 2012 uitgeroepen tot het jaar van de bij. Want de honingbij wordt met uitsterven bedreigd. Gemeenten en andere overheden moeten zich inspannen om uitsterven te voorkomen, door bijvoorbeeld in stadsparken bijenstallen te bouwen. (DuurzaamNieuws.nl)

-> ‘Eetbare voedselverpakking heeft de toekomst’
Zeg maar bye, bye tegen alle plastic verpakkingen. Amerikaanse wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld, waardoor eetbare verpakkingen zijn te maken. Denk bijvoorbeeld aan een pompoensoep in een bakje van spinazie. Deze verpakking zou binnen 12 maanden op de markt kunnen komen
(FoodProductionDaily)

-> Michael Pollans ‘Food Rules’ als animatiefilmpje
De Koninklijke Vereniging ter bevordering van de Kunsten in de VS heeft een wedstrijd onder opkomende filmmakers uitgeschreven. Een van de mogelijke winnaars is een filmpje waarin de ‘Food Rules’ van de Amerikaanse schrijver-filosoof Michael Pollans worden uitgelegd. De makers werkten meer dan drie weken aan de animatie.
(Thersa.org)


-> Icecreamists maken eerste ijskookboek
De Londense ijsmakers Icecreamists haalden de wereldpers met hun ijs van moedermelk. In juni 2012 moet hun eerste kookboek uitkomen. (Bookseller)

-> Keurmerk voor champignonkweker
Champignonkweker Maatschap Kemmeren de Kok uit Rijsbergen ontving als eerste bedrijf het keurmerk Fair Produce. Het keurmerk moet garanderen dat de werknemers in de onderneming eerlijk zijn behandeld. (De Telegraaf)

-> Koopkracht vergelijken: wat kost pannenkoeken bakken
De Economist heeft eens een andere manier gezocht om koopkracht te vergelijken. Het blad heeft een recept voor een kloeke hoeveelheid pannenkoeken genomen en uitgezocht wat dat op verschillende plaatsen in de wereld kost. (WelingelichteKringen.nl en 360 Mag)

-> 20 miljoen Amerikanen kunnen geen fruit kopen
Twintig miljoen Amerikanen wonen in een zogeheten voedselwoestijn. Ze kunnen in hun eigen buurt geen vers fruit, verse groenten en halfvolle melk kopen. Ze worden omringd door fastfoodrestaurants. (360 Mag)


-> Het nieuwe vasten is 40 dagen geen Facebook
Het vasten is herontdekt en actueel gemaakt. Die indruk heeft cultuur- en kerkhistoricus Peter Nissen. ‘Je ziet de laatste jaren meer jongeren die bewuster leven en aan zichzelf willen bewijzen dat ze niet afhankelijk zijn van dat glaasje wijn iedere dag, die sigaret of social media.’
(Het Parool)

-> Ganzenvlees voor voedselbank
Ganzen die afgeschoten worden rond luchthaven Schiphol gaan deels naar de voedselbank. Dat gebeurt op verzoek van de voedselbank. (VleesMagazine)

En wat verder eter tafel komt:
> Is Beijing het nieuwe Bordeaux? Moët brengt wijngaarden naar China
> India kan China verstoten als de grootste (fastfood)restaurantgroeimarkt
> Restaurant Vork&Mes krijgt eigen windmolen
> Sterslager ontslagen wegens verkoop van foie gras onder de toonbank van Selfridges
> 15 vrouwelijke brouwers lanceren nieuw bier
> ‘Braadworst duurder door Iran-crisis’: prijs van schapendarmen gaat omhoog
> ‘Eind van dit jaar eerste Nederlandse kweekhamburger gepresenteerd’

© Zestz / redactie 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email