Zestz
 
Tweede Landmarkt opent in oude Nettenfabriek in Apeldoorn
Categorieën: foodnieuws, shopping

Nog geen jaar geleden opende in Amsterdam Landmarkt, een versmarkt met vooral producten uit de buurt plus een restaurant. Op 29 maart krijgt ook Apeldoorn een Landmarkt. En in het najaar volgt Rotterdam.

In 2007 sloot na 124 jaar de Nettenfabriek in het centrum van Apeldoorn zijn deuren; de productie is verplaatst naar Portugal. De gebouwen op het fabrieksterrein hebben sindsdien tijdelijke bestemmingen gekregen als party- en eventruimtes. Sinds kort heeft het zogenaamde Nettenrekgebouw – 1700 vierkante meter groot – een nieuwe vaste bewoner: Landmarkt Apeldoorn. Net als de vestiging in Amsterdam (een paar kassen) is ook nu weer voor een markant gebouw gekozen.

Vers
Landmarkt heeft geleerd van de lessen uit haar Amsterdamse vestiging. De belangstelling voor lokale producten blijkt in de hoofdstad zo groot, dat in Apeldoorn daarvoor meteen extra plaats op de schappen wordt ingeruimd. ‘Lokale producten krijgen tien keer meer ruimte dan de bekende A-merken.’
Ook een groot succes blijken de verse producten zoals groenten, fruit en vis – goed voor maar liefst 70 procent van de omzet. Daar spelen ze in de Overijsselse vestiging straks nog meer op in.

Forellen
Vanaf 29 maart liggen in de Nettenfabriek groente en fruit, zoveel mogelijk rechtstreeks van telers uit de directe omgeving, hoog opgetast. Ook vinden klanten er straks zuivel, koekjes, meel en bakproducten, bier, honing en – verrassend – forellen, eveneens uit Apeldoorn en nabije omstreken. Gezocht wordt nog naar lokale producenten van bijvoorbeeld chocolade en ijs. En waar dat (nog) niet lukt, komen er A-merken ter vervanging.

De Proeverij
In het bijbehorende restaurant de Proeverij zullen koks werken met producten uit de winkel. Vergeperste sappen, belegde broodjes, salades en ook een koffie met een croissantje staan op de kaart. Tevens zijn er versbereide maaltijden en gebakken vis om ter plekke te eten en om mee te nemen.

Nieuwe vestigingen
In de herfst of winter van 2012 volgt de opening van Landmarkt Rotterdam. Ook nu weer in een opvallend gebouw in de Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk: het Slaakhuys, van waaruit ooit de redactie en drukkerij van dagblad Het Vrije Volk werkten. De ambitie voor meer vestigingen stopt hierbij niet. Volgend jaar hoopt Landmarkt drie nieuwe vestigingen te kunnen openen.

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email