Boeren én gezinnen kiezen voor minivee

Steeds meer Amerikaanse boeren ruilen hun ‘gewone’ koeien in voor kleinere exemplaren. Maar ook gezinnen houden steeds vaker een minikoe.

Nu de prijzen voor veevoer de pan uit rijzen, is het voor Amerikaanse boeren aantrekkelijk om hun ‘normale’ koeien te vervangen voor kleinere exemplaren, meldt Het Parool. Een minikoe wordt slechts een meter hoog en weegt tussen de 230 en 320 kilo. Het grootste voordeel: ze eten een derde minder voer. En ze leveren relatief gezien meer vlees op. Dagelijks bieden ze acht liter melk, ongeveer een zesde van wat een gewone melkkoe levert. Dit jaar groeit de hoeveelheid minivee met twintig procent.

Minikoe als huisdier en melkleverancier
Behalve boeren zien ook steeds meer particulieren de voordelen van de minikoe in. Door de gestegen voedselprijzen hebben honderden Britse families hun tuin omgetoverd in een miniboerderij – met een minikoe, schrijft de Britse krant The Times. Een minikoe, die tussen de 200 en 2000 pond kost, biedt melk die ongepasteuriseerd kan worden gedronken. En zij houdt het gazon lekker kort. Bovendien is de koe jarenlang een geliefd huisdier - voordat zij in de vriezer eindigt, aldus The Times.

© Zestz 2008

Foto: lrargerich

Leave a Reply