‘Tweede Week van de Smaak nog veel groter’

De organisatoren verwachten dat de editie 2008 nog groter zal worden dan de eerste. 

Talrijke bedrijven en instellingen meldden zich dit jaar nadat de inschrijving al gesloten was, meldt de website van de Week van de Smaak. Velen, waaronder ‘enkele zeer grote bedrijven en winkelketens’, hebben aangegeven volgend jaar alsnog mee willen meedoen. En de eerste editie, die zondag jl. werd afgesloten, kende al zoveel deelnemers. Op meer dan 1500 locaties in Nederland vonden er culinaire activiteiten plaats. Variërend van restaurants, cateraars, winkels, supermarkten, ambachtelijke producenten, tot boeren, ideële instellingen, bedrijven en scholen. En, zij voldeden aan het zogenaamde Smaakhandvest.

Schoolprojecten lopen door
Ook al is de Week ten einde, het project Adopteer een Kok loopt gewoon door. Doel is om de schoolbesturen zover te krijgen dat ze het kantinebeleid met vette happen wijzigen. Daarom blijft de ‘geadopteerde’ professionele kok na de Week van de Smaak de schoolleiding en de ouders nog een aantal dagdelen ‘achtervolgen’ met gezonde voedingsadviezen.
Ook het project Boer zoekt Mond gaat door. Boeren brengen een bezoek aan een basisschool bij hen in de buurt en vertellen over hun werk en hun producten en ze laten de leerlingen proeven.
Voor deze projecten, uit de koker van tv-kok Pierre Wind, bestaat inmiddels een flinke wachtlijst van scholen die eraan mee willen doen. Er is nog plek voor ervaren koks en enthousiaste boeren.

120.000 basisscholieren haalden Smaakdiploma
Ook uit de koker van Wind kwam het idee voor het Smaakdiploma A. Een landelijke smaaktest, bestaande uit een werkblad vol met speelse testjes, vragen en weetjes. Het doel: de smaakbeleving van kinderen prikkelen en hun bewustzijn van de voedselbronnen en van gezondheidsaspecten vergroten. In totaal behaalden ruim 120.000 basisscholieren hun eerste Smaakdiploma (A).

Valkenburg aan de Geul blijft Hoofdstad van de Smaak
Valkenburg aan de Geul is dit jaar Hoofdstad van de Smaak. En omdat Valkenburg Hoofdstad van de Smaak tot de volgende editie van de Week van de Smaak, zal deze stad dit jaar nog veel lekkers bieden. Steden die in 2008 voor deze titel in aanmerking willen komen, kunnen zich melden bij de organisatie, email [email protected].  

Leave a Reply