Gemeente Oss wordt cranberry-teler

Landschapsbeheer Oss teelt als eerste in Europa cranberry’s op grote schaal.
Landschapsbeheer Oss plantte eind vorig jaar 25.000 cranberry’s. Nu gaan er in Oss nog eens 30.000 de grond in en in het najaar volgen de laatste 20.000. Daarmee wordt Oss een serieuze cranberry-teler, een positie die tot op heden in ons land alleen aan Terschelling was voorbehouden, schrijft Frans van Halder in het Brabants Dagblad.
Volgens projectcoördinator Henk Smouter van Landschapsbeheer Oss zijn dit de eerste cranberry’s die in cultuur geteeld worden in Europa. Op Terschelling is nadat daar cranberrybessen aanspoelden, een wilde populatie ontstaan. In Oss doet men, in samenwerking met de Landbouwhogeschool in Wageningen, ervaringen met het plantje op.
Het duurt nog een paar jaar voordat er volop geoogst kan worden. Toch heeft Landschapsbeheer Oss al één afnemer. Het bedrijf Bes-Nederland heeft toegezegd minimaal 75 procent van de oogst af te nemen. De overige 25 procent wil Smouter in de streek slijten. Hij probeert nu partijen te interesseren voor de verwerking van deze bes. Bijvoorbeeld bierbrouwers die cranberrybier willen brouwen en bakkers die cranberryvlaaien willen bakken.

Leave a Reply