Culinair object voor topkok Sergio Herman

Op 15 november verscheen bij de Belgische uitgeverij Homarus SERGIO, een box met drie boeken gewijd aan twee sterren kok Sergio Herman.
Koks staan tegenwoordig allang niet meer alleen achter fornuis, ze krijgen een steeds belangrijker rol in de media. Sterker nog, ze worden sterren. Daarvan getuigt het ‘culinair object’ SERGIO. Hierin figureert Sergio Herman, topkok van Oud Sluis in Sluis. Oud Sluis werd kortgeleden in Lekker 2006 uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland.
SERGIO bestaat uit drie boeken. In het eerste deel komt de topkok zelf aan het woord komt. Zijn verhaal werd opgetekend door Pieter van Doveren. In het tweede deel bevinden zich Le Ducs foto’s van de gerechten: op te vatten als ‘een catalogus bij een kunsttentoonstelling’, aldus de uitgever. Het derde deel – op afwasbaar papier met ringband – bevat Sergio’s recepten van de afgebeelde gerechten, inclusief een buisje met een kruidenmix uit zijn keuken.
Uitgeverij Homarus (die van het eerder door zestz besproken kookboek Het product) maakte met veel zorg SERGIO. Fotograaf Tony le Duc stak zo’n zestig dagen in de productie, meldt Bouillon!. ‘Bij elkaar kostte het boek zo’n 140 mandagen. Op de drukkerij liepen de mensen met witte handschoenen het receptenboekje in elkaar te vouwen.’
Vanzelfsprekend hant er aan deze uitgave een prijskaartje: 125 euro. Ook verscheen een gelimiteerde uitgave van 250 exemplaren, met speciale afwerking en nummering en gesigneerd door Herman. Kosten: 180 euro.

2 Responses to “Culinair object voor topkok Sergio Herman”

  1. zestz » Blog Archive » Michelin-gids: vijftien nieuwe sterren Says:

    […] Op 1 december verschijnt de Benelux-editie van de Michelin-gids 2006. Michelin maakte nu alvast de nieuwe sterren bekend. In totaal zijn in Nederland vijftien nieuwe sterren uitgedeeld: Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel steeg naar twee sterren, Oud Sluis in Sluis kreeg er een derde ster bij. Daarmee is het Oud Sluis het enige driesterrenrestaurant in de Benelux. In het blad Lekker bleef het op nummer één staan en in GaultMillau voert het samen met De Librije de ranglijst aan met 19,5 punten, op een schaal van 20. De chefkok werd onlangs nog geëerd met een kunstkookboek. Dertien restaurants hebben een eerste ster gekregen, waaronder Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. Dit restaurant verloor de afgelopen jaren zijn sterrenstatus, maar heeft hem nu terug. Er waren ook verliezers. Zo raakten maar liefst drie restaurants in Amsterdam een ster kwijt. La Rive in het Amstel Hotel heeft nog maar een ster, terwijl Sichuan Food en Van Vlaanderen inmiddels sterloos door het leven moeten gaan. Een goed overzicht van de sterren biedt Dinnerstite […]

  2. zestz » Blog Archive » Kranenborg brengt kunstkookboek uit Says:

    […] Op de Horecava werd de uitgave ‘Een bijzondere manier van cuisson geven – maar niet zonder risico’ van topkok Robert Kranenborg gepresenteerd. Het is geen klassiek kookboek met recepten geworden. Kranenborgs kennis, ervaring, herinneringen, dromen en gedachten zijn er wel in terug te vinden. Hij liet zich inspireren door de beelden van Pieter Ouddeken die stillevens maakte met culinaire ingrediënten zoals vissenkoppen, rauwe niertjes, venusschelpen en honingraat. Elk stilleven ‘bracht de topkok gedachten en gerechten’. Uit deze wisselwerking ontstond ‘het kookboek der verbeelding’. Kranenborgs publicatie is het tweede kunstkookboek dat in korte tijd is verschenen. Eerder bracht uitgeverij Homarus een culinair object uit van topkok Sergio Herman. In een box lagen drie uitgaven: een met Sergio’s verhaal, een met kunstige foto’s van zijn gerechten en een met recepten van de afgebeelde gerechten. Is er een trend gezet? […]

Leave a Reply