Verhalen over absint gebundeld

Ruim een jaar nadat de drank absint in Nederland weer mag worden verkocht, komt uitgeverij Bas Lubberhuizen met een verhalenbundel over deze ‘gifgroene muze’.
Even ter herinnering : in juli 2004 heeft de rechtbank in Amsterdam het verbod op absint buiten toepassing gesteld. De Absintwet uit 1909 verbood het groene drankje in Nederland. Volgens de rechtbank is de Nederlandse wet ingehaald door Europese regels. Absint mag worden verkocht, zolang de werkzame stof thujon binnen de Europese norm blijft.
Absint was in de negentiende eeuw razend populair, maar later ontstond er ook weerstand tegen het groene drankje. Het zou leiden tot waanzin. In de moderne absint zit nog een kleine hoeveelheid thujon. Waarschijnlijk is het alcoholpercentage van 50 tot 75 van veel grotere invloed op de gesteldheid van de drinker.
In de verhalenbundel De gifgroene muze. Absint in de literatuur staan bijdragen van absintminnende dichters en schrijvers. Onder hen bijvoorbeeld de Franse schrijver Gustave Flaubert en de Franse dichters Baudelaire, Verlaine (‘hij was met absint getrouwd’) en Rimbaud.

One Response to “Verhalen over absint gebundeld”

  1. zestz » Blog Archive » ‘Gifgroene muze’ te gast bij Parool Theater Says:

    […] Dit aromatische distillaat was in de tweede helft van de negentiende eeuw in de Parijse café’s geliefd bij impressionisten en bij symbolistische schilders en dichters. Tot juli 2004 was consumptie ervan in Nederland zelfs verboden. Over deze ‘de gifgroene muze’ praten op 7 december onder anderen Meindert Berger en Ike Cialona, de samenstellers van de bundel De Gifgroene Muze. Absint in de literatuur. Ook komt de maker van de eerste Nederlandse absint Serge Helfrich (Absinthe Helfrich aan het woord. Bezoekers kunnen proeven van ‘het drankje dat Baudelaire iederaan aanraadde en waarmee Verlaine “getrouwd” was’. De avond begint om 21 uur. Locatie: Parool Theater, Sint Pieterpoortsteeg 33 (zijstraat van de Nes), Amsterdam. […]

Leave a Reply