Zestz
 
Insectenbroedmachine voor eten van de toekomst wint designprijs
Categorieën: foodnieuws, shopping

Schermafbeelding 2014-06-16 om 13.36.49Heel aantrekkelijk klinkt het niet: thuis insectenlarven kweken, om er vervolgens mee te koken. Maar wie weet is dit toch de toekomst. Katharina Unger, student aan de University of Applied Arts in Wenen, ziet het al voor zich. Ze ontwikkelde een speciale broedmachine. Haar ontwerp kreeg een van de internationale Core77 Design Awards, die voor het vierde achtereenvolgende jaar worden uitgereikt.

Op uitnodiging van eetontwerper Marije Vogelzang namen foodtrendwatcher Marjan Ippel, creative producer Valerie Kuster en ondergetekende plaats in de jury voor de internationale Core77 Design Awards 2014, in de categorie food design. Met z’n vieren beoordeelden we een paar weken geleden de inzendingen voor deze categorie, afkomstig uit de hele wereld. Een leuke en leerzame exercitie.

Vanochtend mochten we live de bekroonde ontwerpen bekendmaken. Daar zat slechts één winnaar bij in de categorie studenten. Het hoge niveau van de winnende student vonden we niet terug in de categorie professionals; er was dus was geen ‘professionele’ winnaar aan te wijzen. Voor de rest betrof het in beide categorieën eervolle vermeldingen en een ’runner up’.

Voedselproductie van de toekomst
Studnet Katharina Unger verraste met haar ontwerp voor de Farm 432, een insectenbroedmachine voor thuisgebruik. Het is haar antwoord op de voedselproductie van de toekomst. Met het ontwerp hoopt ze de ecologische voetafdruk te verkleinen en consumenten onafhankelijk te maken van producenten (je produceert immers je eigen eiwitbron).

Maar vooral is het een manier om insecten als voedsel op het westerse menu te krijgen er zo voor te zorgen dat mensen toegang (blijven) houden tot voedsel. En dat is hard nodig, aangezien rapporten van de Verenigde Naties voorspellen dat de vraag naar vlees in 2050 zal verdubbelen, zo licht Unger haar ontwerp toe. Met alle gevolgen van dien. Insecten, die in vele landen al lang op het menu staan, kunnen als alternatieve eiwitbron dienen.

Wapenvlieg
Farm 432 biedt plek voor de vliegen in alle levensstadia: van ei tot larf tot vlieg. Zo biedt het apparaat plekken waar de vliegen hun eieren kunnen leggen en er is zelfs een kraamkamer (de ’birthday box’) om de vliegenpopulatie op pijl te houden. Alles draait echter echter om de productie van de – eetbare – larven. Katharina Unger experimenteerde met de hermetia illucens, de zogeheten wapenvlieg (ook wel zwarte soldatenvlieg genoemd). Deze vliegen leven vijf dagen en leggen zo’n 1200 eitjes. De larven voeden zich met etensresten.

Aaibaar
Een insectenbroedmachine kan bij menigeen gemengde gevoelens oproepen. De grote kracht van het ontwerp is juist dat het heel ’aaibaar’ is. En niet technologisch of afstandelijk. Bovendien is het tot in alle details doordacht en uitgevoerd. De jury was dan ook unaniem in haar besluit om Farm 432 als winnend studentenontwerp aan te wijzen. En nu maar afwachten of het ontwerp in productie wordt genomen – en of Katharina Unger mensen ook zover krijgt om larven te gaan eten.

Eervolle vermeldingen
Verder kregen verschillende ingezonden ontwerpen, objecten en concepten een eervolle vermelding, waaronder een set van bitters voor het maken van cocktails, op basis van geroosterde krekels; een maatlepel die tevens als boekenlegger dient, een theelepel die het suikergebruik vermindert en een scanapparaat om voedsel op radioactiviteit te testen. Alle ontwerpen zijn te bekijken op www.core77designawards.com.

© Zestz / Ronald de Nijs 2014

Zie jij jezelf in de toekomst zo’n insectenbroedmachine in huis halen? En larven kweken?

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer


Fatal error: Function name must be a string in /data/web/sites/www.zestz.nl/www/wp-content/themes/zestzblock/footer.php on line 1