Zestz
 
Ontwerp voor meng- en bakvorm wint prijs
Categorieën: foodnieuws, people

hemaontwerp 1
hemaontwerp 2
hemaontwerp 3hemaontwerpMet De Bak won TU Delft-student Karlien Berghman de eerste prijs bij de HEMA ontwerpwedstrijd 2014.

‘Ontwerp dat ene bijzondere product dat koken en tafelen makkelijker en mooier maakt, eenvoudig in gebruik is en prachtig vormgegeven’ – dat was de opdracht waarmee bijna 400 studenten van ontwerpopleidingen aan de slag gingen. Winnaar werd De Bak, een siliconen meng- en bakvorm ineen.

Klikspaan
De jury bekroonde naast De Bak nog twee ontwerpen. De tweede prijs ging naar De Klikspaan van Liza Boon (Universiteit Twente), een koekenpan met een handvat waarin je een spatel vast kunt klikken. En derde werd het Pret Servet van Evelien Habing (TU Delft), een servet die een kind in een handomdraai vouwt tot een hond, vogel, kat of konijn.

Hoop ideeën
‘Het niveau was dit jaar redelijk goed,’ zegt eetontwerper Marije Vogelzang, die voor de derde keer in de jury zat. ‘Het is erg leuk, want er zijn een hele hoop onzin-ideeën, enkele absurde ideeën, ideeën die op het eerste gezicht goed lijken maar bij nader inzien toch niet zo bijzonder zijn en natuurlijk een aantal echte winnaars.’

TomCrunch
Wat viel haar op? ‘Voor de prototypes wordt steeds meer gebruikgemaakt van 3D-printers.’ Ook vond ze het leuk om te zien dat ‘er echt een systeemontwerp voor een eetbaar product tussen zat’. Vogelzang doelt op de TomCrunch van Joep Brouwer, die een eervolle vermelding van de vakjury kreeg. De toplaag van de tompouce is ‘gecruncht’, waardoor je makkelijker met je vork een hapje kunt ‘afbreken’. ‘Brouwer heeft na vergaand onderzoek de tompouce gere-designd,’ aldus Marije Vogelzang.

En dan?
Of de winnende ontwerpen of die met een eervolle vermelding straks in de schappen van de HEMA liggen, is nog niet bekend. Zo wordt er onder andere gekeken of het product voor een ‘HEMA-prijs’ te produceren is en of het technisch en commercieel haalbaar is. Afwachten dus.

Stemmen voor de publieksprijs
Naast de prijswinnaars en eervolle vermeldingen zijn er nog 19 ontwerpen voor de publieksprijs genomineerd. Vanaf 16 juni tot en met 13 juli kan iedereen via www.hema.nl/ontwerpwedstrijd zijn stem uitbrengen.

Expositie
De winnende ontwerpen, eervolle vermeldingen en andere inzendingen van de HEMA ontwerpwedstrijd 2014 zijn vanaf 29 augustus tot en met 2 november 2014 te zien in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam (Oosterdokskade 143, op loopafstand van Amsterdam Centraal Station).

© Zestz / redactie 2014

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer

>