Zestz
 
Talkin’ Foodlingo: Gesteelde lakzwam / ganoderma
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Gesteelde lakzwam / ganoderma.

In het Japans ‘reishi’, Chinees ‘Ling zhi’ en Latijn ‘Ganoderma lucidum’. De gesteelde lakzwam behoort tot de polyporen (gaatjeszwammen) en wordt niet gewaardeerd om zijn bittere smaak, integendeel, maar om de vermeende medicinale eigenschappen. Het is zelfs de paddenstoel waaraan tot nader order de meeste medicinale werkingen worden toegeschreven. Daarom wordt hij in Japan en China de ‘paddenstoel van onsterfelijkheid’ genoemd.

De waaiervormige parasitaire zwammen komen voor op stervende berken en stronken van ontwortelde iepen. Ze worden van oorsprong gedroogd en verpulverd, en vervolgens gekookt tot een heilzame thee. Maar, zo bleek deze week uit een artikel in Het Parool, tegenwoordig gaat de verpulverde zwam vooral door de oploskoffie. Met gesteelde lakzwam verrijkte dranken, ook chocolademelk blijkt geschikt, zouden zuurstofopname in het bloed bevorderen, een antioxidatieve werking hebben en cholesterolverlagend en immuunsysteemversterkend zijn.

Ganoderma wordt ook verwerkt in luxe gezichtscrèmes en is zelf op het aanrecht te kweken met speciale kweekpakketten. Maar de gesteelde variant verspreidt zich momenteel voornamelijk via zogenoemde netwerkmarketing of Multi Level Marketing (MLM). Een directe verkoopmethode met zwamvormige trekjes, waarbij consultants, distributeurs en frontliners bonussen ontvangen voor elke nieuw aangebrachte ganodermavolgeling. Deze worden bijvoorbeeld geworven op Tupperware-achtige bijeenkomsten met behulp van het vooral in MLM-moederland Amerika trendy voorvoegsel ‘gourmet’. En met latte art, die in figuurtjes opgeschonken melkschuimvormige bonus op menig kopje ‘gourmet’ koffie.
(foto: www.organo-gold.be)

© Zestz / Marjan Ippel 2014

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

DE ‘FOODLINGO BIJBEL’ VAN MARJAN IPPEL IS INMIDDELS VERSCHENEN! MEER INFO VIA TALKINFOOD.NL

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer