Zestz
 
Hoe heurt het in Parijs? (2): de menukaart
Categorieën: Parijs tips

In deel 1 van de serie Hoe heurt het in Parijs? beschreef Nicky Bouwmeester hoe een bistrotafeltje te regelen comme il faut? Inmiddels zit je aan tafel. Maar wat zijn nu de regels voor het bestellen van het menu?

Door: Nicky Bouwmeester, journaliste en ex-hoofdredacteur van het reisblad En France, woont sinds 2005 in Parijs.

Regel 1: Bestellen in Engels mag
Bestellen in een bistro is er de laatste tijd een stuk makkelijker op geworden in Parijs. Moest je je tot een jaar of tien geleden nog exclusief in het Frans weten te redden, een nieuwe generatie obers is steeds vaker bereid om haar kreupele Engels in te zetten voor buitenlandse gasten.

Qua begrijpelijkheid is dat lang niet altijd een vooruitgang, maar het hakkelen gebeurt nu tenminste aan de andere kant van de tafel en dat is goed voor de verstandhouding.

Regel 2: Géén garçon roepen
Toch zijn er nog altijd een paar handigheden om bij het plaatsten van een bestelling gunstig uit de strijd te komen. Allereerst even een open deur: ‘garçon’ roepen om de aandacht van de ober te krijgen kan al sinds de jaren zeventig niet meer, alleen Amerikaanse toeristen weten dat nog niet. Gebruik monsieur, madame of mademoiselle als je op goede voet wilt beginnen.

Regel 3: Vergis je niet in de menukaart
Dan de menukaart. Die kan in papieren vorm op tafel belanden. Of je wordt geacht te kijken op een bord aan de muur, waar in krijt het menu van de dag staat beschreven. Soms komt de ober zelf met een klein menubord aanzetten. En dan is het de kunst het menu te ontcijferen.

Als je toch meer vertrouwt op je eigen Frans dan het ‘Allo ‘Allo-Engels van het bistropersoneel, dan zijn dit een paar snel gemaakte vergissingen om te voorkomen. Poireau klinkt als peer, maar is prei. Wie ris de veau kiest krijgt geen rijst met kalfsvlees, maar zwezerik. Tartare komt in Frankrijk altijd rauw op tafel. Endive is geen andijvie maar witlof. En rognons klinken als uien maar het zijn niertjes – toch even anders. Kom je er echt niet uit, dan zullen de meeste obers hun best doen je te helpen. Al biedt dat geen garantie.

Regel 4: Voorgerecht skippen mág
Voel je niet verplicht om zowel entree als hoofdgerecht te nemen, vooral bij de lunch skippen ook Parijzenaren steeds vaker het voorgerecht. En twee voorgerechten kiezen in plaats van voor- en hoofd- kan ook prima in de hoofdstad.

Regel 5: Bestudeer de wijnen
Wat wijn betreft. Wees voorbereid als je gewoon om een ‘glas ‘rood’ of ‘wit’ vraagt. Zelfs in het eenvoudigste bistrootje zal de ober dan zeker zes verschillende wijnsoorten op je af vuren. ‘Sauvignon, sancerre, chardonnay, pouilly-fumé, entre-deux-mers ou chablis, Madame?’ Kijk vooraf dus even op de kaart onder vin au verre, als je het hem niet drie keer wilt laten herhalen.

Regel 6: Carafe als codewoord voor kraanwater
Wie water wil bestellen maar geen dure fles hoeft, kan de strategische vraag van de ober – ‘eau plate ou gazeuse’ (waterr wizz bubbels ou wizzout?) – in één klap omzeilen door het woord carafe te gebruiken. Hét codewoord voor kraanwater en in tegenstelling tot in Nederland zal geen restaurant je dat weigeren.

Regel 7: Brood is geen voorgerecht
Ten slotte, bestel geen brood. Dat komt in Frankrijk vanzelf op tafel. Maar weet wel dat Fransen dat in principe bij de maaltijd eten, en niet vooraf… Dus hoewel het vragen om een tweede mandje halverwege het repas heel gewoon is (en niet wordt berekend), is het not done om dat al te doen voordat het eerste gerecht op tafel staat.

Foto: Joel Bez

Lees ook: Hoe heurt het in Parijs? (1): Het bistrotafeltje

© Zestz / Nicky Bouwmeester 2013

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer