Zestz
 
Culinair nieuws in bites: inhaleer een glas drank
Categorieën: foodnieuws

Het culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: de nieuwe trend om drank te inhaleren, weer gooit een sterrenrestaurant het roer en waarom gedroogde pruimen een comeback maken.

-> Nieuwe trend: inhaleer een glas drank
Meng droogijs (vooral gebruikt om te koelen) en drank – en inhaleer vervolgens de ‘alcoholdampen’ die ontstaan. Artsen maken zich zorgen over deze nieuwe trend: de geïnhaleerde alcoholdamp gaat veel te snel richting bloed en hersenen – en bespoedigt daarmee een alcoholvergiftiging. Bovendien is alcohol giftig voor de longen. (HuffingtonPost en Healthland)

-> Culinaire foto’s en zoekresultaten verrijkt met extra informatie
Pinterest.com biedt extra mogelijkheden om extra informatie bij foodfoto’s te verplaatsen. Bij recepten kunnen ingrediënten worden weergegeven met de bijbehorende hoeveelheden van elk ingrediënt. En Google gaat voedingsinformatie bij zoekresultaten tonen. De zoekgigant gaat informatie over de voedingswaarde van producten direct in de zoekresultaten laten zien. Meer dan 1000 soorten groenten, fruit en vleeswaren, maar ook gerechten als een burrito. (HLN, Techspot en NU.nl)

-> Eerste Nederlandse recensie van nieuwste boek Michael Pollan
Pleidooi voor echt koken lost enerzijds hoge verwachtingen in, maar is anderzijds een teleurstelling. Het is een heerlijk boek zolang het over het hoe van het koken gaat – de haren gaan overeind staan bij het waarom. (Athenaeum)

-> Briljante slow-motion: Wanneer kinderen iets voor het eerst proeven
Laat kinderen voor het eerst citroen, yoghurt, ansjovis en andere etenswaren proeven – en film ondertussen hun gezichten. Beelden in slow motion, gemaakt door reclamebureau Saatchi & Saatchi, die niets te raden overlaten. (Brekend)


-> En weer gooit een sterrenrestaurant het roer om en kiest voor laagdrempelig, betaalbaar concept – en collega Mario Ridder opent brasserie
Tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht gooit het roer om. Eigenaar Hans van Wolde gaat het restaurant per september veranderen in een ‘laagdrempelig concept, toegankelijk voor een breder publiek’. Het restaurant krijgt een naamswijziging en gaat ‘Beluga Loves You’ heten. Tegelijkertijd werd bekend dat tweesterrenchef Mario Ridder van restaurant Zwethheul samen met zijn partner Sharon Kars een tweede restaurant in Rotterdam begint. In september opent op het Deliplein in Rotterdam (Katendrecht) een brasserie onder de naam MeetMeat by Mario. Deze brasserie ‘combineert de uitstraling van de typische steak houses in the New York Meatpacking district met de gezelligheid van een Parijse bistro’. (MissetHoreca)

-> Project: My first coffee
Met My First Coffee legt Johan Kramer (van KesselsKramer) op film de rituelen van het eerste kopje koffie ‘s ochtends vast. Hoe drink jij ‘m? (Bright)

-> Online heeft gevolgen voor assortiment supermarkt: meer vers, minder houdbaar
Als gevolg van de ontwikkeling van de online-supermarkt het assortiment in de komende jaren ingrijpend veranderen. De klantwens verandert, waardoor de inrichting van de digitale én fysieke winkel op de schop moet. (FoodHolland)


-> Taco-encyclopedie verschenen
Vijf jaar research zit er in de pas verschenen La Tacopedia encyclopedie del taco, gewijd an de Mexicaanse specialiteit taco. De encyclopedie is vooralsnog alleen in het Spaans verkrijgbaar. (LA Weekly)

-> Waarom gedroogde pruimen een comeback maken
Door gezondheidsdenken is de pruim in Groot-Brittannië weer populair. (Guardian)

-> Duitse banken stoppen met voedselspeculatie
900 Duitse banken handelen niet meer met oogsten en voedselvoorraden. (360)

-> ‘Egyptenaren eten onze trekvogels op’
Trekvogels, waaronder vele Europese broedvogels, worden massaal afgeslacht langs de Middellandse Zee in Egypte en Libië. Vandaag.be

Wat verder ter tafel komt:

-> Belg eet 3 keer zoveel vlees als eeuw geleden

-> Helft meer winkeldiefstallen van voedsel

-> Start haringseizoen 2013 uitgesteld tot woensdag 19 juni

-> ‘Restaurant slechtste plek voor eerste afspraakje’

-> Herman den Blijker en Robert Kranenborg samen op tv

-> Eerste CoffeeCompany Book Award naar Marco van Houwelingen

-> Vlaamse acteur werkt aan erotisch kookboek

-> Wereldvoedselorganisatie gaat samenwerken met Slow Food

-> ‘Etiketten alcohol moeten waarschuwen voor kanker’

-> Coca-Cola kiest voor eigen sinaasappelen

-> Schippers vindt ‘zoutwet’ nog niet nodig

-> Ann Romney, echtgenote van de Amerikaanse Republikeinse politicus Mitt Romney, brengt kookboek uit

-> Jonge Duitse mannen drinken te veel

-> Onderhuid runderen en varkens levert veel eetbaar eiwit extra op

-> Michael Pollan: Samen eten als basis van de democratie

-> Vegetariërsbond wil meer groentegerechten op kindermenu

© Zestz / Ronald de Nijs 2013

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer