Zestz
 
Payday loans uk
Culinair nieuws in bites: asperges vinden met iPhone-app
Categorieën: foodnieuws

Het culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: asperges vinden met iPhone-app, Franse lunch wijkt voor fastfood en champagne kan helpen het geheugen te verbeteren.

-> Appsperge: asperges vinden met iPhone-app
Appsperge is een nieuwe Nederlandse iPhone-app die het ‘witte goud’ in kaart moet brengen. Boeren en telers kunnen zich aanmelden om de asperges op kaart te krijgen, zodat jij kan zien waar je de groente het verst haalt. (iPhoneclub)

-> ‘Zaaizaad in privé-tuinen valt toch niet onder EU-wetgeving’
Kleinschalige groentenkwekers waren bezorgd over de ‘zadenrichtlijn’. Volgens tot nu toe bekende EU-teksten kunnen particuliere tuiniers plantaardig materiaal echter blijven aankopen en zaaizaad blijven verkopen. (biojournaal)

-> Franse lunch wijkt voor fastfood
Frankrijk blijkt ‘s wereld nummer twee fastfood-eter. De snelle burger of salade heeft de afgelopen jaren op grote schaal de traditionele meergangenlunch verdrongen. Zelfs Fransen mijden de Franse ober. (Foodlog)

-> Champagneverkopen in Nigeria knallen
Je verwacht het niet meteen in een land waar 63 procent van de bevolking van minder dan een dollar per dag moet leven. Maar in 2011 is in Nigeria voor zo’n 38 miljoen euro aan champagne verkocht. Daarmee is Nigeria na Frankrijk het tweede land ter wereld waar de omzet in dat jaar het meest is gegroeid. Verwacht wordt dat in 2017 1,1 miljoen liter bubbels over de toonbank zal gaan. (Guardian)


-> Michael Pollan: neem tomaten in blik goed voor tomatensaus
De Amerikaanse journalist Michael Pollan kennen we van zijn boek Een pleidooi voor echt eten. Met daarin de stelregel: ‘Eet echt voedsel, eet vooral planten, eet niet te veel.’ Nu heeft hij een kookboek geschreven: Cooked. In een interview met de Seattle Times noemt hij tomaten in blik, evenals bijvoorbeeld kikkererwten in blik of diepvriesspinazie, een ‘zegen voor de mensheid’. Ook al is dit ‘processed food’, Pollan vertrouwt erop. In het interview zegt hij zich juist te richten op ‘hyper-processed foods’, met veel ingrediënten. ‘Het verschil tussen een blik tomaten en een pot tomatensaus is dramatisch als je de ingrediëntenlijst van de laatste bekijkt.’ (Seattle Times)

-> Bananenschillen ontsmetten vervuild water
Braziliaanse onderzoekers van de Universiteit van São Paulo hebben vastgesteld dat water dat door pesticiden is vervuild, met behulp van bananenschillen kan worden ontsmet. (Parool)

-> Champagne kan helpen het geheugen te verbeteren
Champagne is niet alleen een feestelijk drankje. Het is ook goed voor het geheugen, zo hebben wetenschappers ontdekt. Het kan bij ouderen geheugenverlies helpen voorkomen. (Telegraph)

-> ‘Groenste’ festival verbouwt en verkoopt eigen voedsel
Het festival ‘Welcome to The Village’ dat eind juli in Leeuwarden wordt gehouden, trakteert bezoekers op eten uit eigen tuin. (Trouw)

-> Koken met plaatjes
In Picture Cook: See. Make. Eat. zijn recepten opgetekend in infographics. Zowel de ingrediëntenlijst als de verschillende stappen bestaan uit kleine tekeningetjes, waarbij zo min mogelijk tekst wordt gebruikt. (Bright)

-> Spanjaarden eten tegenwoordig thuis
Door de ernstige economische crisis blijven veel Spanjaarden liever thuis in plaats van uit te gaan. Vrienden thuis te eten uitnodigen is een favoriet tijdverdrijf geworden. (AGF)

-> Kookboeken volgen ‘gevaarlijke’ voedselzandloper
Het boek De voedselzandloper werd door een aantal wetenschappers en dokters geklasseerd als ‘onveilig’. Toch houdt dat Vlaamse uitgeverijen niet tegen om een kookboek volgens de principes van de zandloper op de markt te brengen. (Standaard)

-> Donut + croissant = cronut
Dominique Ansel Bakery in Soho, New York heeft iets nieuws bedacht: de cronut. Een nieuwe naam voor iets wat het houdt tussen een donut en een croissant.

Wat verder ter tafel komt:

-> Zweedse ‘dioxinezalm’ verkocht in Europa

-> Hoeveel dieren slachtte Nederland in 2012?

-> Genomineerden Beste Groenterestaurant 2014 bekendgemaakt

-> Onderzoek naar doorsluizen melkpoeder naar China

-> De landbouwgrondbubbel komt eraan

-> Insecticide imidacloprid verwoestend voor fauna en flora

-> ‘Recordaantal ondernemers vraagt financiële steun’

-> Europa wil hogere boetes voor voedselfraude

-> Nederlanders kopen meer Duitse wijn

-> Recordaantal faillissementen in Belgische horeca in 2012

-> Nieuw onderzoek brengt eye-tracking advertenties naar de supermarkt

-> Noord-Holland steunt verkenning recycling reststromen uit voedselverwerking

-> Antwerps ziekenhuis laat patiënten maaltijden bestellen op iPad

© Zestz / Ronald de Nijs 2013

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer