Culinair nieuws in bites: New Yorks 'social' hotelconcept integreert stadslandbouw en culinaire focus


Het culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: New Yorks ‘social’ hotelconcept integreert stadslandbouw en culinaire focus, erflaters van de Nederlandse haute cuisine en ‘fastfood populairder dan traditionele restaurants in Frankrijk’.

-> New Yorks ‘social’ hotelconcept integreert stadslandbouw en culinaire focus
The Allotment is de winnaar van een wedstrijd voor een ‘sociaal hotelconcept van de toekomst’ in New York. Het hotel verenigt vier functies: een marktplaats voor lokale foodproducenten, een restaurant, een dakmoestuin en ‘food tours’ (tochtjes langs inspirerende voorbeelden van stadslandbouw). Allotment moet zo stadsbewoners en hotelgasten samenbrengen. (Urban Garden Web)

-> De erflaters van de Nederlandse haute cuisine
In restaurant Het Bosch kwam vorige maaand een half dozijn koks bijeen. Mannen van in de zestig die in de bloei van hun carrière waren op het moment dat Nederland de transitie beleefde van de zigeunerschnitzel naar de nouvelle cuisine. Journalist Ronald Hoeben vroeg hen naar hun herinneringen. (NRC.nl)


-> Dit was níet de week van Ikea
In de gehaktballen en knakworsten van Ikea-leverancier Dafgård is paardenvlees aangetroffen. Maar verschillende klanten werden boos dat hun geliefde ballen uit de schappen werden gehaald. En veggie-organisatie EVA vraagt Ikea om ‘haar ballen te laten zien’ en vegetarische ballen in te voeren. (Vleesmagazine, EVMI, Telegraaf en Culinair.net)

-> ‘Zelfde soort waarschuwingen voor drank als op pakjes sigaretten’
Als het aan een groep vooraanstaande Britse artsen ligt, dan komen er op alcoholetiketten net zulke afschrikwekkende gezondheidswaarschuwingen te staan als op sigarettenpakjes. (Parool)

-> ‘Fastfood populairder dan traditionele restaurants in Frankrijk’
In het land van de gastronomie is de snelle hap op culinair vlak koning geworden. De fastfoodsector was in 2012 goed voor 34 miljard euro omzet in Frankrijk. Dat is heel wat meer dan de klassieke restauratie met bediening aan tafel. (Standaard)

-> Niet alle crowdsourcingprojecten in restaurantwereld slagen
De actie van restaurant Oud Utreg aan de Voorstraat in Utrecht om investeerders te trekken is geflopt. (Telegraaf)


-> Museum serveert eetbare kunstwerken
Bezoekers van het San Francisco Museum of Modern Art kunnen niet alleen bekende kunstwerken van Mondriaan en Thiebaud bekijken maar ze ook te eten. (Taxi)

-> Herman den Blijker helpt mensen met eetafwijking
Den Blijker kan er als echte chef-kok maar moeilijk tegen als mensen zeggen ‘dat lust ik niet’ zonder ook maar een hapje geproefd te hebben. In zijn nieuwe tv-programma Hermans Extreme Eters gaat langs bij mensen met een eetafwijking om ze te helpen. (Zappen.blog)

-> Albert Cuyp krijgt eigen biomarkt
In de Eerste Sweelinckstraat, een zijstraat van de Albert Cuyp, zullen binnenkort elke woensdag zes marktkramen staan met biologische producten. (Telegraaf)

-> ‘Voedselcrisis bedreigt de menselijke beschaving’
Hongersnoden op wereldschaal zijn, zeggen Paul en Anne Ehrlich, met de huidige landbouw- en voedingspraktijken onvermijdelijk en zullen voor een totale ineenstorting van de mensheid zorgen. De bevolkingsramp moet beteugeld worden door de groei in te dammen en denkkracht vrij te maken voor maatregelen die echt helpen. (Foodlog)

Wat verder ter tafel komt:

-> Zout in brood en groenteconserven afgenomen

-> Kippenboer mag term ‘bofkip’ niet gebruiken

-> Pippa Middleton gaat column schrijven voor supermarktmagazine

-> Rolling Stone Restaurant in Los Angeles sluit

-> ‘Suiker veroorzaakt explosie aan diabetes type 2’

-> Vergunning voor megasupermarkt langs A32

-> Voor jongere onder 18 pas in 2014 geen alcohol en tabak meer

© Zestz / Ronald de Nijs 2013

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'