Zestz
 
payday loans
Talkin Foodlingo: Ponche à la Romaine
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Ponche à la Romaine.

Dit jaar was het precies een eeuw geleden dat de RMS Titanic op 15 april tegen een ijsberg op voer. In de hoogtijdagen van wat de Edwardian periode (1910-1919) wordt genoemd, leefde de high society op dit hyperluxe cruiseschip met het motto ‘na ons de zondvloed’. Ook al kwam die voor hen dus iets eerder. Overdaad was het sleutelwoord aan de goudbeslagen boorden. Ook voor het eten en drinken. Er gingen kilo’s met foie gras gevulde eieren doorheen, oesters, Waldorf puddings, kapoenen uit Surrey, en ook schildpaddensoep stond nog niet op de verboden lijst.

Qua drank vloeiden Frans rood, vermouth, brandy en champagne. En dan hebben we het nog maar over de lunch. Ook al was er al een flinke roep om alcoholmatiging, die in 1920 zou leiden tot de Amerikaanse drooglegging, dit gold niet voor het society-gastenbestand van de Titanic. Ook cocktails die op dat moment aan de wal reeds hun nadagen beleefden, werden op de Titanic nog grif gemixt. Waaronder een van de hits in de toenmalige New Yorkse en Londense cocktailscenes, een barrel-aged clubcocktail.

Tijdens een lunch aan de wal ter ere van de doop van de Titanic werd aan VIP-gasten een zwaar door Auguste Escoffier beïnvloed twaalfgangenmenu geserveerd. Dus fors van saus en ingrediënten. Om tussendoor op adem te komen en het smaakpalet op te frissen, kwam er de destijds in societykringen hoogtrendy ponche à la Romaine op tafel. Een paletreiniger van citroen, eiwit, suiker, rum en champagne. Glad, wit en dik als crème, dankzij de meringue van eiwit en suiker die door een citroensorbet werd geschept, vóórdat à la minute de rum en champagne (in die volgorde) erop werden geschonken. De crèmige, maar desondanks drinkbare punch was toen al een klassieker, want reeds eind zeventiende eeuw het favoriete zomerdrankje van de Romeinse pauzen.

De huidige lichting bar-m/v’s is alweer een tijdje volledig gefixeerd op antieke cocktails en punches, gemixt naar authentiek recept met historische bitters, geslagen eiwit en zo oud mogelijke alcoholische vondsten van zolders, gezonken (cruise)schepen en kelders. En als het even kan, een maand of wat barrel-aged – oftewel eigenhandig gerijpt in oude houten wijn-, whisky- of cognacvaten.

De antieke ponche à la Romaine wordt dan ook nu weer gespot in het clubcircuit. Of dat de prijs van één van de weinige bewaard gebleven VIP-lunchmenu’s op de door Henry Aldridge & Son georganiseerde veiling heeft opgedreven? In ieder geval telde de koper deze week moeiteloos 58.000 dollar voor de menukaart neer. Na hem de zondvloed.

Meer lezen, incl. recept: 12bottlebar.com/2012/02/1912-the-rms-titanic-and-punch-romaine/.

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer