Zestz
 
payday loans
Kookboek ‘Couperus Culinair’ op komst
Categorieën: foodnieuws, kookboeken, people

Op 10 juni 2013 is het 150 geleden dat de Nederlandse schrijver Louis Couperus werd geboren. Reden voor het Louis Couperus Genootschap om 2013 uit te roepen tot Couperusjaar. In dat jaar verschijnt een voor culi’s boeiend boek: Couperus Culinair. Zestz sprak met José Buschman, historica, Couperuskenner en auteur van dit boek.

Jaren geleden kreeg José Buschman een Italiaans kookboek van mevrouw Couperus-Baud, met daarin de lievelingsrecepten van haar man, in handen. ‘Ik kreeg het te leen van Juuf van Ballegoijen de Jong, de helaas inmiddels overleden eerste conservator van het Louis Couperus Museum in Den Haag,’ aldus Buschman. ‘Als mede-oprichter en eerste voorzitter van het Louis Couperus Genootschap was ik goed bevriend geraakt met Juuf.’

Een verfijnd eter
Louis Couperus (1863-1923) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. ‘Ofschoon Couperus altijd het imago heeft gecultiveerd van indolente dandy, was hij in werkelijkheid een harde werker. Couperus kan niet echt een gourmand genoemd worden. Hij was wel een verfijnd eter, kieskeurig en zich goed bewust van de status van voedsel. Dat blijkt wel uit de beschrijvingen die hij heeft gegeven van diners en soupers. In het Den Haag van Couperus was de keuken voornamelijk Frans georiënteerd.’

Omslag naar licht-mediterraan
‘Pas toen hij op latere leeftijd ook voor zichzelf een “carpe diem”-houding kon opbrengen, ging Couperus steeds meer plezier in (Italiaans) eten krijgen.’ Buschman spreekt van een ‘omslag’ in 1906, waarbij zowel het leven als het literaire werk van Couperus van somber-Haags naar licht-mediterraan kleurde. Een omslag ook die in zijn eetpatroon is terug te vinden. ‘Hij kreeg een uitgesproken voorkeur voor niet al te zwaar, liefst Italiaans eten als pastagerechten en gerechten waar vruchten in verwerkt zijn. Van de Indische keuken – hij bracht een deel van zijn jeugd in Indië door – genoot hij overigens ook bijzonder.’

Pychologisch portret
In zijn romans, verhalen en feuilletons kwam regelmatig ook een beschrijving langs van wat de personages aten. Die beschrijvingen dienden twee doelen, zegt Buschman. ‘Ze verhogen het “naturalistische” karakter van de vertelling. En tevens zijn ze een onderdeel van een wat meer psychologisch portret van de personages, iets waar Couperus in uitblonk.’

Het kookboek
Uit het Italiaanse kookboek koos Buschman verschillende recepten, die ze aanvulde met recepten uit het Haagse kookboek van Couperus’ ouderlijk milieu en uit oude Indische kookboeken. En van vele gerechten die Couperus in zijn werk noemt – in romans, feuilletons en brieven – heeft ze het recept uit oude en nieuwe bronnen opgedoken en voor hedendaagse liefhebbers ‘opgepoetst’. ‘Johannes van Dam is zo aardig om voor mij wat duistere termen uit oude recepten te verhelderen en van enkele gerechten het nog ontbrekende recept in zijn immense documentatie te zoeken.’ Het wordt een echt kookboek, benadrukt de schrijfster, met daarin ook fragmenten uit de romans, brieven en dagboekbladen van Couperus.

En de hamvraag: Kookte Couperus zelf? ‘Nee,’ zegt Buschman. ‘Theezetten, daar bleef het bij!’

José Buschman: Couperus Culinair. Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Verschijnt eind mei 2013

Foto’s: Rob Mostert

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

1 reactie op “Kookboek ‘Couperus Culinair’ op komst”

  1. Beste Ronald de Nijs, voor wie op de hoogte wil blijven van het boek Couperus Culinair, zie http://www.lubberhuizen.nl/detail.php?id=538. Je krijgt dan bericht zodra het boek verschenen is.
    Hartelijks, Wieneke ‘t Hoen

Reageer