De kookboeken voor najaar 2012 (4): opvallende thema's

In deze laatste aflevering over de culinaire uitgaven van dit najaar: boeken die alle een opvallend thema hebben. Van koken op het water tot visch.

Kookboekenauteur en zeilster Claudia Seifert laat in Koken op de golven (uitgeverij Holandia) zien hoe je ook aan boord – en met alle beperkingen die daarbij horen – smakelijke gerechten kunt bereiden. De recepten zijn ingedeeld naar windkracht. Hoe harder het waait, hoe eenvoudiger de gerechten zijn.

Voedselhistorica Lizet Kruyff schreef een boek over vis, vissers en de visserij waarbij terug- en vooruit wordt gekeken. Visch (uitgeverij Scriptum) is geen encyclopedie maar een boek vol weetjes. Aan deze uitgave leverden ook andere culinaire auteurs, zoals Onno Kleyn, Marjan Ippel en Karin Luiten een bijdrage.

L’amour de moules (Uitgeverij Minestrone) is het boek bij de gelijknamige film die op 27 september uitkomt. Deze documentaire gaat over de rol van de mossel in het leven van twaalf mensen, onder wie een bioloog, een chefkok, een gynaecoloog en een mosselprinses.

Kaas en wijn komen samen in Culinair koken met kaas (Uitgeverij Karakter). De Amerikaanse chefkok en kaasboer Chester Hastings geeft recepten met alle mogelijke soorten kaas, terwijl sommelier Brian Kalliel er wijntips bij geeft.

In Magisch marsepein (Uitgeverij Karakter) laat patissier Franz Ziegler stap voor stap zien hoe je marsepeinen figuren kunt maken. Ook het zelf maken van marspein komt aan bod.

Norbert Koreman, uitgever van Culinaire Saisonnier en andere vakbladen, woont afwisselend in Nederland en Frankrijk. In Groeten uit de Périgord laat hij zien hoe de mensen in de Périgord Noir leven en werken, eten en drinken. Vrijwel iedereen in en rond Saint-Pompon, zijn woonplaats, heeft iets met de gastronomie te maken, van truffels zoeken met een vlieg, vissen tot alcohol stoken. [Dit boek blijkt pas in het voorjaar van 2013 te verschijnen]

Van dezelfde uitgever, Norbert Koreman, komt in oktober het boek Wynand uit. Hij ontving tweemaal de titel Beste Restaurant van Nederland en was tot voor kort bekend als de hoofdredacteur van de restaurantgids Lekker. Het boek is volgens de uitgever ‘een tijdsdocument waarin jongeren zullen ontdekken dat de Nederlandse gastronomie er niet zomaar kwam, dat ervoor gevochten werd’. Ook komt de periode van Lekker uitvoerig onder de aandacht, met veel anekdotes en ongezouten kritiek.


Bij Kosmos verschijnt Het nieuw Afrikaans kookboek. De gerechten, zoals chapatis met pittige mangojam en krabcurry in kokosmelk, gaan vergezeld van verhalen die laten zien dat het borrelt en broeit in de keukens van dit continent.
Ooit gestart in een achtertuintje in Vreewijk is de Voedselbank uitgegroeid tot een professionele organisatie met 136 vestigingen door het hele land. Inmiddels bestaat de Voedselbank in Rotterdam tien jaar. Reden voor het boek Iedereen aan tafel! 10 jaar Voedselbank (Trichis Publishing) – om zoveel mogelijk fondsenwerven voor de Voedselbank. Ook met recepten: koken met een een willekeurig voedselbankpakket.

Lees ook:

De kookboeken voor najaar 2012 (1): Let’s party!

De kookboeken voor najaar 2012 (2): Het is groen(te) en wildgeplukt

De kookboeken voor najaar 2012 (3): Names, names, names!

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'