De kookboeken voor najaar 2012 (3): Names, names, names!

De kookboekenwereld wordt steeds meer een namenparade. Of het nu een tv-serie, sterrenkok of een bekende koffieketen is, een ‘merknaam’ kan garant staan voor een flinke boekenverkoop.

Nederlandse chefs
Verschillende Nederlandse chefs, al dan niet met Michelinster(ren), brachten in 2011 een kookboek voor de thuiskok uit – met recepten die nu eens wél in de eigen keuken te bereiden zijn. Die trend lijkt nog niet voorbij. Zo bracht uitgeverij Karakter onlangs het al een jaar geleden verschenen boek van de Britse chefkok Heston BlumenthalHeston Blumenthal thuis – uit. De Zeeuwse chefkok Sergio Herman publiceerde een paar maanden geleden zijn ‘magnum opus’ Sergiology. Onlangs is van zijn tweede restaurant Pure C, waar chef Syrco Bakker de scepter zwaait, ook een kookboek verschenen. Het boek (Uitgeverij Minestrone) draagt de naam van dit restaurant.

Grote Namen
Carrera grossiert deze maand in vier Grote Namen. Zo bundelt deze uitgeverij de seizoenskookboekjes van de Amsterdamse chefkok Ron Blaauw die in 2011 via dagblad Trouw verkrijgbaar waren. Ze kregen nu als titel mee: Vier seizoenen. Van Julius Jaspers, bekend van het tv-programma Topchef, komt een herdruk van het in 2011 gepubliceerde Smart Cooking Compleet uit. En van Jaspers Topchef-collegapresentator Robert Kranenborg verschijnt het tweede deel van de vierdelige serie De keuken van Kranenborg, Herfst genaamd.

Ook digitaal
En dit is nog niet alles… Na de verschijning van zijn sauzenboek verdiepte de Rotterdamse chefkok Eric van Loo zich in soepen. Soepen verschijnt eveneens bij Carrera. De jonge chefkok Niven Kunz geeft daarentegen opnieuw in eigen beheer een kookboek uit: Niven Basics Vis.

Geen papieren kookboek voor Peter Gast. Om het tienjarig bestaan van zijn restaurant ’t Schulten Hues in Zutphen te vieren, lanceert deze chefkok een ibook voor de tablet. De dit najaar te verschijnen digitale publicatie bevat onder meer recepten, filmpjes en wijnadviezen.

Chefs over de landsgrens
Tot slot nog een paar buitenlandse chefs. In een Nederlandse editie brengt Fontaine Uitgevers Le Grand Ducasse van de Franse chefkok Alain Ducasse uit. Hierin vindt de lezer 190 stap-voor-stap-gerechten.

Ook noemen we hier het eerste (Engelstalige) kookboek van de 28-jarige Zweedse chefkok Magnus Nilsson. In Faviken, de naam van zijn restaurantboerderij in Järpen, beschrijft hij hoe hij kookt met producten die uit zijn nabije omgeving, al dan niet wild geraapt, geplukt of gevangen.

En van blockbuster Modernist Cuisine, van Nathan Myhrvold, komt een versie voor de thuiskok: Modernist Cuisine at Home. Dit keer geen 4 delen en bijna 2500 pagina’s, maar slechts 2 delen: een 456 pagina’s tellend (kook)boek (met nieuwe recepten en ook nu weer een aparte handleiding voor in de keuken. De prijs voor dit alles: iets meer dan 100 dollar.

Britten in beeld
Ook zo’n categorie ‘bekende namen’: de tv-chefs, al zou je bijvoorbeeld Jamie Oliver met die benaming tekortdoen. Toch laat ook Jamie weer van zich horen. Eerder presenteerde hij een kookboek waarin je drie gangen binnen 30 minuten op tafel zou hebben staan (testen wezen uit dat dit lang niet altijd lukte). Nu richt hij zich op één hoofdgerecht in een kwartier bereid. Jamie in 15 minuten verschijnt bij Kosmos.

Nog meer ‘Britse’ tv-chefs: van Sophie Dahl verschijnt in oktober bij Carrera Van seizoen naar seizoen; inclusief ‘anekdotes en intieme herinneringen van Dahl zelf’. En van Gordon Ramsey verschijnt in november bij Van Dishoeck Koken als een chef, waarbij hij als ‘Michelinsterrenchef zijn kennis wil delen met de lezer’. Van Gennaro Contaldi en Antonio Carluccio is een boek bij hun tweede tv-serie: De streken van twee gulzige Italianen verschenen. En van Carluccio, die zojuist 75 is geworden, verschijnt in oktober ook een autobiografie: A Recipe for Life.

Culinaire beelden
Vanaf 22 november draait de film Alles is familie in de bioscoop. Verrassend: er verschijnt een heus (gelijknamig) kookboek bij (Carrera, oktober). Het geeft een filmisch kijkje in de keuken en voert langs culinaire hoogtepunten, ‘deleted meals’ en lievelingsgerechten.

Ook noemen we het Unofficial Downton Abbey Cookbook, naar de gelijknamige Britse tv-serie. Met als ondertitel ‘From Lady Mary’s Crab Canapes to Mrs. Patmore’s Christmas Pudding – More Than 150 Recipes from Upstairs and Downstairs’.

Koffie met wat lekkers
In augustus is het Unofficial Starbucks Recipe Book uitgekomen. ‘Wake Up and Smell the Coffee & Pastries at Home’ luidt de ondertitel. Het kookboek belooft de lezer recepten van verschillende ‘beroemde’ taarten en andere zoete lekkernijen die de Amerikaanse koffieketen Starbucks serveert. Het voordeel: je bespaart er geld mee en je leert op de koop toe ook nog bakken.

(Brood)schrijvers
We eindigen deze aflevering met een paar ‘gevestigde’ auteurs. Zo publiceert blogger en kookboekenschrijver Karin Luiten deze maand alweer een nieuw boek, ditmaal gewijd aan de oven: Handboek oven. Verder verzamelde Onno Kleyn 100 ‘allerbeste’ bijdragen in de Volkskrant. Zijn boek 100 x Onno Kleyn verschijnt in oktober bij Nw Adam.

En dan over naar de buitenlandse schrijvers. Van Tessa Kiros verschijnt in oktober Limoncello and Linen Water, ‘een eerbetoon aan de vrouwen in ons leven’. (Het boek verschijnt in oktober in een Nederlandse vertaling (La Dolce Vita) bij Terra.) En van de in Nederland zo populaire kookboekenauteur Yotam Ottolenghi is een nieuw boek uitgekomen: Jeruzalem, dat Ottolenghi schreef met Sami Tamimi. Het kookboek over hun thuisstad komt begin 2013 in een Nederlandse editie (Fontaine Uitgevers) uit. Bij dezelfde uitgever verschijnt binnenkort in een Nederlandse vertaling Made in Sicily, van Giorgio Locatelli. In ons land was zijn Made in Italy een groot succes (meer dan 25.000 exemplaren verkocht).

En uit de Verenigde Staten: The Mini Minimalist: Simple Recipes for Satisfying Meals van de New York Times-columnist van Mark Bittman. Een set van vier boekjes (te verschijnen in oktober) bevat de meest populaire recepten uit zijn Minimalist-column.

Lees ook:

De kookboeken voor najaar 2012 (1): Let’s party!

De kookboeken voor najaar 2012 (2): Het is groen(te) en wildgeplukt

De kookboeken voor najaar 2012 (4): opvallende thema’s

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'