De kookboeken voor najaar 2012 (2): Het is groen(te) en wildgeplukt

Je ziet het in restaurants: steeds vaker geven koks groenten de hoofdrol. Vlees en vis zijn van het bord verdwenen of spelen nog slechts een heel kleine rol. Je ziet het ook bij consumenten: de grote aandacht voor (stads)moestuinieren – en daarmee voor groenten. De afgelopen jaren zijn we massaal eigen groenten gaan kweken, op het balkon of in een moestuin. Mede dankzij een stortvloed aan moestuinier- en groentekookboeken. Aan die boeken lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Wel nieuw: de aandacht voor wildplukken.

Wildplukken
Natasha Tastachova, grafisch ontwerper en art director, heeft haar boek over wildplukken de titel Ongewild meegegeven. In dit boek (uitgeverij Komma) komen bijzondere mensen, kenners, culinaire experts, kunstenaars en designers, met een eigen, bijzondere interpretatie van (‘ongewild’) onkruid aan het woord. Ongewild ligt in november in de winkel.

Zelfplukken als titel blijkt ook ‘gewild’. Onder de titel Zelfgeplukt verschijnt bij het Davidsfonds een boek van de Vlaamse herboriste en theesommelier Ann Vansteenkiste. Zij legt de lezer uit welke planten in de natuur je kunt gebruiken om te drogen en er ‘infusies’ van trekt.

In het voorjaar van 2013 komt over wildplukken een boek (uitgeverij Bertram+de Leeuw) van paddenstoelenhunter Edwin Florès uit. Maar eerst verschijnt zijn Paddenstoelenboek (Becht, gepubliceerd in 2011), in oktober in een derde, nu gebonden editie.


Witte Huis moestuiniert
En dan nu over naar het moestuinieren. Van een van de meest prominente Amerikaanse vertegenwoordigers op dit gebied verschijnt nu een boek in Nederlandse vertaling: first lady Michele Obama, die er eigenhandig voor zorgde dat het Witte Huis een moestuin kreeg. In het onlangs verschenen De moestuin van Michelle Obama (uitgeverij Karakter) deelt ze haar ervaringen, haar successen en haar mislukkingen bij de aanleg ervan. Natuurlijk met de nodige recepten.

Ook GreenDelicious (uitgeverij Gottmer) gaat over moestuinieren en koken met de eigen oogst (inclusief kruiden en eetbare bloemen). Natascha Boudewijn volgt in haar boek (te verschijnen in november) de seizoenen en kookt zonder vlees of vis.

Veg!
Ook zien we dit najaar weer verschillende kookboeken die geheel gewijd aan groenten. Zo reikt de Britse tv-presentator en journalist Hugh Fearnley-Whittingstall in Veg! (Gottmer) de lezer groentenrecepten aan. En in Mr Wilkinson’s favoriete groenten van Matt Wilkinson Terra spelen 24 groenten de hoofdrol. Met recepten (waarin ook vlees en vis) en achtergrondinformatie over de groenten, zoals geschiedenis en in welke seizoenen ze het best verkrijgbaar zijn.

Onvergetelijk
Ook zijn successen aanleiding voor herziene of nieuwe uitgaven. Zo verschijnt in november een herziene editie van Smaakvrienden (uitgeverij Karakter). In dit boek geeft meesterkok Angélique Schmeink aan met welk andere ingrediënten, bereidingen en technieken 82 groenten ‘boezemvrienden’ of ‘spannende vrienden’ zijn. Op die manier kan de lezer op een makkelijke manier smaken combineren en recepten creëren.

Verder schreven Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon een vervolg op Onvergetelijke groenten: Onvergetelijke groenten, recht voor z’n raap (Fontaine Uitgevers, oktober). In dit tweede deel komen de telers van ‘onvergetelijke groenten ‘aan het woord. Ook: maakbare recepten met alternatieven, verkrijgbaarheidskalender en Groenten ABC. Dat alles onder het motto ‘Dit jaar geen rozen in de tuin, maar aardpeer, pastinaak en ajuin’.

Lees ook:
De kookboeken voor najaar 2012 (1): Let’s party!

De kookboeken voor najaar 2012 (3): Names, names, names!

De kookboeken voor najaar 2012 (4): opvallende thema’s

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'