Talkin' Foodlingo: zaadbibliotheek

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: zaadbibliotheek.

We signaleerden in deze rubriek al eens erfgoedspermabanken voor bedreigde diersoorten. Maar terwijl die initiatieven zich letterlijk en figuurlijk ver afspelen van de gewone burger, ontstaan er tegelijk laagdrempelige burgerinitiatieven voor het ruilen, delen en verspreiden van erfgoed- en andere plantenzaden. Van moestuintweetups tot zaad- en stekkiesruilbeurzen. Allemaal met het doel de verstedelijkte omgeving eetbaar te maken én mensen die dat normaal niet hebben, toegang tot goed en vers eten te bieden.

In de Amerikaanse staat Californië pakken verrassend genoeg de reguliere bibliotheken deze functie op. Hoewel toch weer minder verrassend, als je bedenkt dat ze iets dergelijks ooit ook deden voor mensen die anders geen toegang hadden tot het geschreven woord en boeken. Nu ‘lenen’ openbare bibliotheken als The Richmond Public Library zaden uit aan hun gratis leden, inclusief de benodigde boekenkennis om te zaaien. Na het oogsten brengen de leden een nieuwe lading zaden terug, om weer aan anderen te kunnen doorgeven. Een simpele, maar effectieve manier om zaad en dus voedsel te verspreiden.

Vooral omdat bibliotheken door de eeuwen heen hun kracht in het uitdelen van onder moeilijk toegankelijke groepen schaarse goederen, al ruimschoots hebben bewezen. Het mes snijdt trouwens aan twee kanten: dergelijke innovaties zouden namelijk ook weleens de redding kunnen betekenen van de momenteel nogal wegkwijnende bieb as-we-know-it.

Zie ook: Richmondgrowsseeds.org. Via: www.edwinmijnsbergen.nl.
(foto: En dit kan er dan van komen: tuinboon in wording; © Marjan Ippel)

© Zestz / Marjan Ippel 2012

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'