Zestz
 
Culinair nieuws
in 19 foodbites
Categorieën: foodnieuws, media

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: stadsmoestuinboek voor kinderen, Club Panama is failliet, Van der Valk gaat in wijn, bibliotheek leent bakblikken uit, Philips stopt met de Senseo, vliegveld heeft verticale moestuin, ophef over nieuwe site Slechterestaurants.nl en de nieuwste apps.

-> Stadsmoestuinboek voor kinderen
Kennen we dat al in een Nederlandse versie: een stadsmoestuinboek voor kinderen? (The Independent)

-> Club Panama is failliet
Een van de bekendste clubs van Amsterdam, Panama, is failliet. Dat geldt ook voor het bijbehorende restaurant. (Het Parool)

-> Van der Valk gaat in wijn
Er komt een wijnclub (in feite een winkel) die de wijnen selecteert en vervolgens aanbiedt in het eigen magazine. Dat zijn niet de wijnen die in de restaurants van deze horecaketen worden geschonken. (WijnWijs.eu)

-> Bibliotheek leent bakblikken uit
In de Verenigde Staten is er een grotere traditie van enorme taarten bakken dan in Nederland.Een openbare bibliotheek springt daarop in en leent bakblikken uit. (Ten Aanval)

-> Philips stopt met de Senseo
Volgens Philips staat de teller van het aantal verkochten exemplaren inmiddels op 33 miljoen. Die cijfers stonden in een persbericht over de verkoop van zijn belang in de merknaam Senseo voor 170 miljoen euro aan zijn partner Sara Lee. (Welingelichte Kringen)

-> Vliegveld heeft verticale moestuin
Het O’Hare vliegveld in de VS heeft een verticale moestuin. (Urbangardensweb.com)

-> Ophef over nieuwe site Slechterestaurants.nl
De website www.slechterestaurants.nl is een van de jongste initiatieven op het gebied van reviewsites voor restaurants. De site vermeldt slechte restaurants op basis van reviews. De makers van de site willen zo liefst mogelijk anoniem blijven, maar zijn nu ontmaskerd. Sitebezoekers laten zich niet onbetuigd en uiten kritiek op het concept. (Misset Horeca)

-> De nieuwste apps
Het Leger des Heils bestaat 125 jaar geleden. Diens motto – soep, zeep en hulp – is terug te zien aan de soep-app voor de iPhone en iPad waar het Leger des Heils mee komt. Met de app kun je niet nagaan waar soep wordt uitgedeeld – de app geeft de app soeprecepten van Nederlandse topkoks en BN’ers. Nog een nieuwe app is ‘Altijd Vers Thuis-app’ voor de iPhone, ontwikkeld door vijf ondernemers uit Amstelveen. Met deze app kunnen lokale specialiteiten, uit Amstelveen en Aalsmeer, besteld worden. Voor 15.00 uur bestellen, is dezelfde dag nog voor 18.00 uur thuisbezorgen. (Computeridee en Lunchroom)

-> Record drankmisbruikers rond jaarwisseling
Een recordaantal mensen met teveel drank op zijn tijdens de afgelopen jaarwisseling op de spoedeisende hulp binnengebracht. Het gaat om bijna zeshonderd patiënten. Dat is een stijging van 22% vergeleken met een jaar eerder. (NZG)

-> Britten drinken 140 miljoen ‘pints’ minder
Britse pubs hebben in 2011 140 miljoen minder ‘pints’ geschonken dan het jaar ervoor. Elke week gingen veertien pubs failliet. In de sector gingen 9000 banen verloren. De Britse bierconsumptie is beland op het laagste peil sinds 2004. (Het Parool)

-> Japanners eten weer walvis
100.000 scholieren eten elke dag walvis voor de lunch. (360)

-> Iens zet eerste stap richting betrouwbaarheid
Recensiesite Iens heeft de mogelijkheid toegevoegd dat ondernemers alle recensies van vóór 2009 uit kunnen zetten. (Misset Horeca)

-> Vrachtwagen HAK rijdt op eigen groenten
Groentefabrikant HAK heeft de eerste ‘groene’ HAK vrachtwagen in gebruik genomen. De truck rijdt op LBG, voluit Liquified BIO Gas, afkomstig van de vergisting van rest- en groenteafval. (Saisonnier)

-> Starbucks breidt proef met verkoop bier en wijn uit
De Amerikaanse koffieketen Starbucks gaat op proef het assortiment van een klein aantal vestigingen uitbreiden met alcoholhoudende dranken zoals bier en wijn. Ook komen er borrelhapjes en kaasplateaus op het menu. (Trouw)


-> Moshik Roth** verhuist naar Oosterdokeiland
Tweesterrenkok Moshik Roth opent aan het eind van het tweede kwartaal op het Oosterdokeiland aan het IJ in Amsterdam zijn nieuwe concept, dat &samhoud places heet (zie afbeelding). Doel is om tot vijf locaties in de hele wereld te komen. (Misset Horeca) [Beeld: www.samhoudplaces.com]


-> Beste cupcakebakker in VS
Sticky Fingers in Washington DC mag zich de winnaar noemen van de Cupcake Wars All-Stars op het Food Network. (VanuitDC)

-> ‘Overheid subsidieert megastallen buitenland’
De Nederlandse overheid subsidieert al jaren de bouw en uitbreiding van megastallen in het buitenland. Dat meldde Stichting Wakker Dier. De subsidie komt voor een deel uit potjes voor ontwikkelingssamenwerking. (De Volkskrant)

-> Vergevorderde plannen voor Voedseltuin Utrecht
Al anderhalf jaar wordt er hard gewerkt aan een plan voor een Voedseltuin in Utrecht. Een tuin waarin je samen met anderen werkt aan het telen van groenten en fruit. De Voedseltuin staat open voor iedereen, mét of zonder groene vingers. De initiatiefnemers zijn hard op zoek naar geschikte grond. Zij verwachten dat de Voedseltuin dit jaar al kan starten. (Utrecht.nieuws.nl)

-> Braadworst met foie gras
Een hotdog de luxe met foie gras: je vindt het in Urbana Restaurant & Wine Bar in Washington. (Restaurant News)

© Zestz / Ronald de Nijs 2012

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email