Zestz
 
Culinaire kersttrends 2011

Ook dit jaar zet Zestz de culinaire kersttrends van 2011 op een rij. Traditie viert dit jaar hoogtij.

Waar halen we dit jaar onze inspiratie voor het kerstmenu vandaan? Uit kookboeken natuurlijk, en van internet (van Siciliaans vegetarisch tot retrokerstdiner). Of van bijvoorbeeld van de nieuwe kerstrecepten iPad-app die Vrouwonline.nl onlangs lanceerde.

Supermarktbladen: dikker dan dik
Maar ook uit de huisbladen van de supermarkten. Zo zijn de kerstedities van Allerhande en Boodschappen dit jaar dikker dan ooit. ‘Zelf maken en tradities’ vormen de trends dit jaar in de Allerhande, in Boodschappen gaat het om ‘puur en eerlijk koken’. Albert Heijn verwacht dat de aankomende kerstdagen ruim zes miljoen Nederlanders een gerecht uit de Allerhande eten. Vooral de garnalencocktail, rollade en wildgerechten gooien dit jaar hoge ogen.

Dierenwelzijn op het menu
Bij de inkoop voor het kerstdiner let een op drie Nederlanders op een keurmerk dierenwelzijn, blijkt uit een onderzoek. Supermarkten laten hun diervriendelijke klanten met Kerst evenwel in de kou staan, vindt Wakker Dier. Uit onderzoek naar alle kerstaanbiedingen van de grootste acht supermarkten, blijkt dat van de 391 onderzochte kerstaanbiedingen in de categorie vlees, vis of vegetarisch er slechts vijf biologisch en acht vegetarisch zijn. En dat ondanks extra dikke kerstfolders dit jaar.

Supermarkten: kassa!
Winkeliers verwachten dat hun kerstomzet dit jaar met vijf miljoen euro daalt tot 780 miljoen euro, aldus Detailhandel Nederland. Consumenten kiezen er nog wel voor dure cadeau’s te kopen. Zo vallen horloges, messensets en lingerie nog altijd in de smaak. Rooskleuriger is daarentegen het vooruitzicht van de supermarkten in de week voor kerst: het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) verwacht dat die omzet dit jaar voor het eerst boven de grens van 800 miljoen euro zal komen. Vorig jaar kwam de kerstomzet uit op 759 miljoen euro (tegen gemiddeld 631 miljoen euro voor een gewone week). Ook zal de champagne rijkelijk vloeien dit jaar: in 2011 zijn bijna 330 miljoen flessen champagne verkocht. Daarmee is de verkoop weer bijna op het niveau van het topjaar 2007 (ruim 338 miljoen flessen).

Geen asperges of haricot verts
Bij Groothandel in aardappelen, groente en fruit Martien Boumans uit Eindhoven ziet men als trend dat de consumenten steeds meer gaan terugvallen op de basisartikelen. ‘Je ziet geen uitspattingen en er zijn, in tegenstelling tot enkele jaren geleden, maar weinig afwijkende menukaarten met kerst! De consumenten hoeven niet zo nodig witte asperges of haricot verts, maar je ziet wel weer alle kleuren bieten, pastinaken, aardperen, spruiten en witlof op het menu staan.’
Gourmetschotels, rollades en feeststollen vlogen de afgelopen dagen de supermarkten uit. De traditionele kerstgerechten stonden bovenaan het verlanglijstje van het winkelende publiek, blijkt uit een rondgang onder de grote supermarktketens.
En shoppende Amsterdammers die de kerstdrukte wilden mijden, konden dit jaar de hulp inroepen van de app Avoid The Shopping Crowds. Het principe van Avoid The Shopping Crowds simpel: op basis van social media check-ins, foto uploads en locatiegebaseerde tweets laat de webapp weten of het een goed plan is naar een van de Amsterdamse winkelgebieden te gaan.

Buiten de deur eten
De kerstdagen thuis doorbrengen met familie en vrienden is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Uit een onderzoek onder 1365 Nederlanders bleek dat drie kwart het liefst weg zou gaan met kerst. Bijna een vijfde, 19 procent, boekt daadwerkelijk een vakantie tijdens de kerst en viert dit dus niet thuis, aldus Vakantie.nl.
Van diegenen die wel in Nederland blijven, zullen 200.000 Nederlanders tijdens de kerstdagen buiten de deur eten. Dat aantal ligt gelijk of zelfs bovenhet antal van vorig jaar. Dat blijkt uit het zogeheten feestdagenonderzoek van Koninklijke Horeca Nederland. Het onderzoek werd gedaan onder 518 Nederlanders van 18 tot en met 49 jaar. Daarbij blijft restaurantbezoeker trouw aan zijn vaste horecazaak, al kan een aantrekkelijk menu de reden zijn tot ‘vreemdgaan’.
Ook de (top)restaurants van de Alliance Gastronomique zijn positief gestemd over het aantal reserveringen tijdens Kerst. Vooral eerste kerstdag loopt erg goed. Volgens Alliance-voorzitter Gerrit Greveling zegtdat de restaurants niets merken van de opmars van thuis koken, zoals diverse media melden. ‘De trend lijkt dat mensen één dag leuk thuis eten en één dag echt goed uit eten gaan.’

Bij onze buren
Belgen eten met de feestdagen maar liefst 12 miljoen oesters in het Zeeuwse Yerseke. De prijs ligt namelijk 10 procent lager dan vorig jaar. Maar ook de kerstkalkoen staat dit jaar weer op het kerstmenu. ‘Vier, vijf jaar terug was kalkoen [in België] nog een grootmoederproduct, nu is het weer in’, zegt Koen De Praetere, directeur van Volys Star, een bedrijf dat kip en kalkoen verwerkt en verkoopt.
Steeds meer Britten laten dit jaar de traditionele kalkoen en kiezen voor wat de zee te bieden heeft. Supermarktketen Tesco zag een grote naar reuzenkreeft.

Hondendiner
Ook honden worden dit jaar niet vergeten. Zo serveerde Dierenziekenhuis Eindhoven op 23 december een heus diner voor de trouwe viervoeter. Compleet met een mooi gedekte tafel en sfeervolle lampjes.

Last minute shoppen
Veel supermarkten zijn tijdens de kerstdagen geopendvoor de klanten. Dat bevestigen de twee grootste supermarktketens. Op tweede kerstdag (maandag) is een groot aantal Albert Heijn-winkels open die normaal op zondag open zijn, landelijk ruim 220 winkels. Jumbo Supermarkten houdt het merendeel van de winkels gesloten op eerste en tweede kerstdag. Een beperkt aantal vestigingen blijft wel open: 8 winkels op eerste kerstdag en 46 winkels op tweede kerstdag.

Smartphone aan
Slechts 10% van de meisjes en 20% van de jongens tussen 12 en 15 wil tijdens het kerstdiner het mobieltje uitzetten. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting ICT~Milieu. Een op de vier jongeren vindt het zelfs belangrijker om tijdens Kerst mobiel bereikbaar te blijven dan dat opa of oma Kerst meeviert.

Beeld: Rob124

Lees ook: Kersttrends 2010

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer