Zestz
 
Julius Jaspers maakt anti-(kerst)stress kookboek
Categorieën: foodnieuws, kookboeken

Chefkok Julius Jaspers geniet landelijke bekendheid als co-presentator en jurylid van het tv-programma Topchef. In kookboekenkring was hij al veel langer bekend als de bedenker van de smart-cookingformule. Dé formule voor de ideale gastheer of -vrouw: bereid vooraf alle gerechten en maak ze net voor het serveren af. Met als voordeel dat je niet hele avond in de keuken staat, terwijl je bezoek aan tafel zit.

Het eerste kookboek met die formule verscheen in 2002, en zouden er vele volgen. Nu ligt er Smart Cooking Compleet. Met een greep uit zijn recepten uit de afgelopen dertig jaar, schrijft Jaspers in het Voorwoord. Recepten die hij steeds verandert en aanpast aan de tijd, bijvoorbeeld door minder vet en suiker te gebruiken.

Lekkerbek
Jaspers is een lekkerbek en reist, dineert en proeft veel. Dat heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen. Als klein kereltje schoof hij met zijn ouders al aan tafel bij wat zou uitmonden in het wereldberoemde (maar deze zomer gesloten) Spaanse restaurant El Bulli. Heeft dat in Smart Cooking Compleet nu geleid tot hoogdravende, moeilijk te maken gerechten? Integendeel.

Op de ‘kaart’ bij Jaspers, die jarenlang als traiteur en cateraar heeft gewerkt, staan huiselijke gerechten uit – hoe kan het ook anders – de wereldkeuken. Veel Franse klassiekers, maar ook gerechten uit bijvoorbeeld de Spaanse en Vietnamese keuken. En ook met verrassingen zoals taboulé van bloemkool met krab of ingepakte heilbot met sinaasappel en groene asperges.

Voor de niet-geoefende thuiskok
Alle recepten laten zich goed door een niet-geoefende thuiskok bereiden. Als je de receptuur maar volgt. De keuze is in elk geval groot. Van vlees-, vis- tot vegetarische gerechten. Ook soepen, salades, en (warme en koude) voorgerechten en groentes. En zoete gerechten en taarten.

Julius Jaspers heeft als filosofie ‘dat koken en eten ontzettend belangrijk zijn, maar dat het wel leuk moet blijven’. Met Smart Cooking Compleet bewijst hij dat. En daarmee is het het ideale naslagwerk en een inspiratiebron voor een – stressloos – (kerst)diner.

© Zestz / redactie 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer