Zestz
 
Culinair nieuws
in 17 foodbites
Categorieën: foodnieuws, media

Het verdere culinaire nieuws van deze week. Met onder andere: tien foodtrends die het niet hebben gered in NY, Noma lanceert reisgids, Britten dronken op drie van de vier getagde foto’s op Facebook, aantal vleesvervangers bij slager groeit, Amsterdamse chefkok Ricardo van Ede: ‘Veel foto’s in kookboeken nep’, Douwe Egberts koopt CoffeeCompany en de nieuwste apps.

-> 10 foodtrends die het niet hebben gered in NY
Van microdesserts tot toast: ze waren getipt als foodtrends die je in 2011 in New Yorks restaurants zou aantreffen. In de praktjk pakte het evenwel anders uit. (Eater) [Foto: andypowe11]

-> Chefkok Ricardo van Ede: ‘Veel foto’s in kookboeken nep’
Ricardo van Ede van restaurant Neva in Amsterdam heeft een kookboek geschreven. Een kookboek zonder foto’s. Want, zegt hij in een gesprek op BNR radio: ‘Mensen maken zich altijd heel druk om of het eruitziet zoals op de foto. Terwijl heel veel foto’s in kookboeken toch nep zijn. Er zijn er heel veel bewerkt door stylisten. Maak je daar niet druk om. Het gaat om de smaak en het plezier dat je eraan beleeft.’ (BNR)

-> Noma lanceert reisgids
De mannen en vrouwen van ‘s werelds beste restaurant Noma hebben een eigen reisgids gemaakt: Copenhagen. (Elle Eten)

-> Britten dronken op 3 van de 4 getagde foto’s op Facebook
Volwassen Britse Facebook-gebruikers zijn op 76 procent van de foto’s waarin ze op facebook ‘getagd’ worden, onder invloed van alcohol. Dit blijkt uit een enquete van MyMemory.com. (De Volkskrant)


-> Tieners kiezen minder vaak voor frisdrank door calorie-informatie
Uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt dat tieners liever kiezen voor een flesje water dan voor cola, vanwege het aantal calorieën. (Dieet.blog.nl)

-> Aantal vleesvervangers bij slager groeit
Steeds meer slagers bieden vleesvervangers of kant-en-klaarmaaltijden zonder vlees aan. (VleesMagazine)

-> Douwe Egberts koopt CoffeeCompany
Sara Lee, de Amerikaanse eigenaar van Douwe Egberts, heeft dertigtal coffee to go-winkels CoffeeCompany gekocht. (Sprout)

-> De nieuwste apps
Restaurantgids Lekker 2012 is nu ook als app verschenen. Met de 500 beste restaurants van Nederland, sfeerbeelden, praktische informatie en navigatie. En om mensen bewust te maken van hun drinkgedrag, is er er nu de app Drinkwijzer gelanceerd.

-> Recordverkoop Engelse wijn
‘Dat Engelse (dus geen Britse) wijnen alle verkooprecords dit jaar hebben gebroken, heeft rechtstreeks te maken met de kwaliteitsimpuls die een sterke opleving van de vraag tot gevolg heeft gehad,’ meldt WijnWijns.eu. ‘Verkopers melden 25% meer omzet en een waardestijging van liefst 50%.’ (WijnWijs.eu)

-> Starbucks langs de Nederlandse snelwegen
Starbucks en het moederbedrijf van AC, Autogrill Nederland, zijn een partnership aangegaan. Hiermee kan Starbucks naast treinstations en centra in de steden ook zich langs de snelweg gaan vestigen. AC De Meern en AC Meerkerk zijn de eerste die een Starbucks vestiging krijgen. (ThuisBarista)

-> Winkel met Belgische wijnen geopend
Wijnland België is een steeds interessantere plek om te gaan ontdekken. Helemaal nu de Belgische wijnen op een fysiek verkooppunt samengebracht zijn. Sommelier Jens de Maere heeft in Melsele (10 km buiten Antwerpen) de eerste échte winkel met ‘Belgian Wines’ geopend. (Wijn.blog)

-> Koffie drinken Belgen liefst thuis
Het bakje troost inhet café en restaurant heeft afgedaan. Een derde van de Belgen – bij jongeren ligt dat percentage nog hoger – vindt de koffie in de horeca minder lekker dan thuis. De oorzaak: George Clooney. (De Standaard)

-> Starmeal opent in Nederland
Starmeal heeft in Amsterdam haar eerste Nederlandse Flagshipstore geopend. Consumenten kunnen er terecht voor maaltijdsalades, broodjes, wraps, soepen, sappen en fruit. Leon Bol, Jelte van Kammen en Martin van der Sande, voormalig directeuren van The Greenery, brachten het concept naar de Nederlandse markt.(RetailNews)

-> Het leven van een slijter in 1936
‘Het leven van een slijter in 1936! Dat was andere koek. Je bracht er maar een beperkt deel van je werkzame tijd door achter de toonbank, want er moesten dranken bereid worden: van cognac tot (vruchten)wijnen en van limonades tot bitters en elixers,’ aldus Mariëlla Beukers. Beukers deed onderzoek naar 100-jarige Utrechtse wijnhandel A.C. van Dongen. (Wijnkronieken) [Afbeelding: Wijnkronieken]

-> Illegale kaviaarmarkt blijft actief in Roemenië en Bulgarije
Roemenië en Bulgarije zijn nog altijd het toneel van stroperij en illegale handel in kaviaar. Dat blijkt uit een rapport van het World Wildlife Fund (WWF). (Managing21)

-> Sofie Dumont stoot Jeroen Meus van de troon
Jeroen Meus is niet langer de best verkopende Vlaamse chef van het moment. Sofie ‘Goe Gebakken’ Dumont stootte hem van de troon in de boekentoptien. (De Standaard)

-> Recordverkoop Engelse wijn
‘Dat Engelse (dus geen Britse) wijnen alle verkooprecords dit jaar hebben gebroken, heeft rechtstreeks te maken met de kwaliteitsimpuls die een sterke opleving van de vraag tot gevolg heeft gehad,’ meldt WijnWijns.eu. ‘Verkopers melden 25% meer omzet en een waardestijging van liefst 50%.’ (WijnWijs.eu)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer