Aan tafel met het personeel van El Bulli

Het in juli gesloten sterrenrestaurant El Bulli in het Spaanse plaatsje Rosas geeft steeds meer van zichzelf prijs. Eerst was er het vuistdikke boek Een dag bij El Bulli, waarin de lezer het reilen en zeilen van het restaurant kan volgen. De documentaire El Bulli – Cooking in Progress verbeeldt de periode die daaraan voorafgaat: het ontdekken en creëren van nieuwe gerechten. Voor het boek The Sorcerer’s Apprentices werden El Bulli-stagiaires gevolgd en er komt in 2012 naar alle waarschijnlijkheid ook een verfilming van uit. En nu ligt er Thuis koken met Ferran Adrià. In dit kookboek geen hoogdravende gerechten, maar simpelweg wat de pot schafte voor de 75 personeelsleden van het wereldberoemde restaurant.

Stap-voor-stap-foto’s
Het boek ziet er alles behalve hip uit. Alle 93 recepten zijn voorzien van kleine stap-voor-stap-foto’s die ietwat gedateerd aandoen. Maar die foto’s leiden de thuiskok wel minutieus door de huiselijke recepten. Die ook tijdens een feestelijk etentje niet misstaan. Volg de bereidingen nauwgezet op en het recept kan eigenlijk niet mislukken. Wij maakten de saucijsjes met champignons, kwartels met couscous, Santiagocake en peren met karamel… Alles lukte en smaakte delicous. Naast recepten biedt het kookboek ook basisrecepten voor sofrito (zo’n Spaanse klassieker), bolognese-, teriyaki- en andere sauzen.

Voor grote groepen
Thuis koken met Ferran Adrià is het ideale boek om uit te koken met de komende feestdagen. Zeker voor grote groepen. Want behalve dat het boek 31 uitgebalanceerde driegangenmenu’s bevat, staan bij alle recepten de hoeveelheden aangegeven voor 2, 6, 20 en 75 eters. Daarmee verdient het boek al een vaste plek in de (kook)boekenkast.

Ferran Adrià, Thuis koken met Ferran; de beste menu’s voor elke dag, 352 pagina’s, Van Dishoeck, € 25

© Zestz / redactie 2011

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'