Zestz
 
Een Nederlandse kookboekenschrijver in New York
Categorieën: foodnieuws, kookboeken, people



Yvette van Boven, kookboekenschrijfster, illustrator, foodstyliste en mede-eigenaar van een restaurant, is onlangs teruggekomen uit New York. Uit de hippe wijk Brooklyn. Ze is nog onder de indruk van de rauwe, bijna studentikoze sfeer in dit deel van de Big Apple. En van de winkels. ‘Je had er een slager waar je je vlees op verzoek kunt laten roken en een winkel waar je je eigen groenten kunt laten wecken.’ Roken en wecken – het zijn bereidingswijzen die ze beschrijft in haar bejubelde en prijswinnende kookboek Home made, dat vorig jaar is verschenen. Alles draait hierin om het zelf maken, van kaas tot brood, van ijs tot gerookte vis.

Home made lééft in Brooklyn. En daarmee komt haar boek op het juiste moment in een Amerikaanse editie uit. ‘Ik had me nooit zo gerealiseerd dat het onderwerp “in” is, toen ik het kookboek ging maken.’ Van Boven is opgegroeid in Ierland, in een tijd dat de supermarkten niet zoveel te bieden hadden. ‘Dus maakte mijn moeder heel veel zelf.’ Huisgemaakt dus.

Wereldmarkt
Dat een Nederlands kookboek in een vertaling verschijnt, is op zich al iets bijzonders. Maar met Home made is er nóg iets bijzonders aan de hand: het boek bestormt meteen de wereldmarkt. Na de Verenigde Staten volgen in oktober Australië, Nieuw-Zeeland en enkele Engels sprekende delen van China, zoals Hongkong. In maart ligt het boek ook in Engelse, Ierse en Duitse boekwinkels. Van Boven wil liever niet ingaan op de totale oplage. ‘Nou ja, hij loopt in de tienduizenden. De Amerikaanse kookwinkelketen Williams-Sonoma Inc. nam meteen een giga-oplage af. Dan gaat het snel.’
Gelukkig verschijnen de verschillende edities wat verspreid, zegt ze, want op dit moment heeft ze elke dag wel een interview met de Amerikaanse media. Over wie ze overigens lovend is: ‘Journalisten zijn vrij goed voorbereid en ze sturen me zelfs vooraf de vragen.’

Vertalen
De vertaling had nog wel wat voeten in de aarde. Zo moesten de illustraties met Nederlandse teksten door de schrijfster worden aangepast en opnieuw getekend. En overal moesten de maten en hoeveelheden in de verschillende versies worden gewijzigd. Er was ook even sprake van dat het hoofdstuk over wecken in de Amerikaanse editie moest sneuvelen. Mogelijk zou het eindresultaat van de recepten niet aan de gezondheidsnormen voldoen. ‘Ja, wecken, zo’n oude inmaakmethode! Helemaal terug van weggeweest. Gelukkig heeft de uitgever het hoofdstuk er toch in laten zitten.’
Het boek krijgt veel aandacht van de pers, zegt Van Boven. Het onderwerp leeft vooral in New York, San Francisco en Californië. Daar moet de verkoop van haar boek vooral vandaan komen.

Goed geïnformeerd publiek
Terug naar Brooklyn, waar Yvette van Boven de promotietoer heeft gehouden. Ze heeft in verschillende boekwinkels lezingen gehouden en kookworkshops gegeven. Ze werden tot haar verrassing goed bezocht. Zo’n 35 mensen hingen aan de lippen van de kookboekenschrijfster uit het verre Amsterdam. ‘Alle bezoekers waren heel erg bezig met koken en gezond eten. Ze vroegen me om nadere uitleg van de recepten. En het gekke was: ze wisten zoveel, ik dacht soms: Je kunt het allemaal al zelf. Je hebt mijn kookboek helemaal niet nodig.’

Van Yvette van Boven verschijnt begin oktober haar nieuwe boek Home made Winter.

(foto’s: Yvette van Boven)

© Zestz / Ronald de Nijs 2011

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

Reageer