Talkin' foodlingo: Idli

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: Idli.

Deze week was de prijsuitreiking van de door het ministerie van ELI uitgeschreven Food Innovation Award 2011, waarvan ondergetekende juryvoorzitter was. Winnaar werd Remya Velayudhan Neela met het gezonde fastfoodconcept ‘Meenu’s Idlis’. Andere mededingers naar de award waren onder meer de online marktplaats voor eters en kokers Tweetjemee.nl; tweedeprijswinnaar, de duurzame online kwaliteitssupermarkt die aan huis bezorgt, Ruud Maaz; en derdeprijswinnaar Valleivis dat in Nederland forel gaat kweken op de restwarmte van een papierfabriek.

Idli is een in ons land nog vrijwel onbekend, maar in India razendpopulair Zuid-Indiaas gerecht. Het is door de WHO benoemd tot dé ideale gezonde maaltijd, één van de meest voedzame en veilige etenswaren om buitenshuis te eten. De luchtige ‘cake’ van rijst en gefermenteerde zwarte linzen wordt steevast gespot in het gezelschap van de linzen-groentencurry sambar en diverse chutneys. Zo ook in het naar mede-oprichtster en recepteniste Meenakshi genoemde concept ‘Meenu’s Idlis’. Volgens de makers bevat de gestoomde idli 80% proteïne en geen olie, is caloriearm en licht verteerbaar en daarom geschikt voor zowel peuters als bejaarden, maar ook voor sporters en de health conscious. Het gezonde en betaalbare fastfoodalternatief voor jong en oud zal binnenkort in de straten van Groningen via foodtrucks worden uitgevent à 3,50 euro per portie. Bij succes wordt ‘Meenu’s Idlis’ uitgerold door heel Nederland. Dan niet op wielen, maar in compacte kiosken. Talk about nouvelle fusion…


Meer informatie: www.newventure.nl.

Foto: Soumya dey

© Zestz / Marjan Ippel 2011

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper, ook te volgen via twitter.com/talkinfood

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'