Dé culinaire debutanten

Traditiegetrouw zet Zestz de leukste kookboeken van het najaar op een rij. Dit keer ruim aandacht voor de debutanten in kookboekenland. Het najaar is het (feest)seizoen waarin de meeste kookboeken verschijnen. De eerste uitgaven druppelen al de boekhandel binnen. Zonder pakjes en zakjes van Koken met Karin, 365 goede redenen om aan tafel te gaan…. van Stéphane Reynaud en Home made van Yvette van Boven bijvoorbeeld. Maar wie zijn de nieuwe gezichten in de culinaire wereld?

WijnWebWinkels
Wijnwebschrijver Mariëlla Beukers kennen we van haar blog Wijnkronieken. Binnenkort debuteert ze met De WijnWebWinkelgids, waarin vijftig wijnwebwinkels die aan huis bezorgen aan bod komen. Per winkel proefde Mariëlla een aantal van de lekkerste flessen, keurde ze en voorzag ze van commentaar. Ook Roland Duong, bekend van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde, presenteert zijn eerste boek: Het supermarktparadijs. Het is ‘een hartstochtelijk pleidooi om als consument het heft in handen te nemen. Onze worsteling met voedsel, overgewicht en depressie komt voort uit de volledige keuzevrijheid die we eisen zonder dat we daarvoor de verantwoordelijkheid nemen.’

TV-presentator
Nog een tv-presentator: René Pluijm komt met Pluijm op pad, naar het gelijknamige programma. Evenals in zijn tv-serie neemt de ‘culinair avonturier’ de lezer mee op zijn zoektocht naar de bron van voedselschatten in Europa. Wie verwacht sublieme azijnen op een dak in het centrum van Wenen? Of eetbaar zeewier in Ierland? En over voedselschatten gesproken: Rose Morren-De Coster beschrijft het succesverhaal van Jonagored, een bijzondere appel van Vlaamse bodem die haar echtgenoot Jos in 1980 ontdekte.

Friet en stamppot
Nog een debutant is culinair journalist en KunsthalKOOKT-samensteller Ellen Scholtens. Zij publiceert Het Grote Frietboek, het eerste officiële boek van. ‘Een compleet fritologisch overzicht van de gezondste, vetste, decadentste, meest gastronomische, gewóón lekkerste frietjes van Nederland.’ Een andere nieuwkomer is Carola Verschoor de Berkhout met het (inmiddels verschenen boek) Argentinísima, Een culinaire reis door Argentinië. Hierin presenteert Carola haar geliefde Argentijnse recepten, waarvan vele haar als klein meisje al werden aangereikt door haar Argentijnse oma’s. En we noemen Werner Drent en Kim Been, die met Stamppot! Het hele jaar door een bundeling van oer-Hollandse stamppotrecepten maakten.

Buitenlandse premières
Cooks in Boots van de Engelse tv-chef Ravinder Bhogal werd in 2009 het op een na beste debuutkookboek, zo bleek uit de Gourmand World Cookbook Awards. In oktober verschijnt het als Spatels & stiletto’s in een Nederlandse vertaling. Nog meer buitenlands nieuws: Jenny Nelson, de in New York woonachtige redacteur en producer van onder andere vogue.com en style.com, presenteert haar eerste boek: Georgia’s kooklessen. Volgens uitgeverij Karaker is deze culinaire chicklit ‘een sfeervolle mix’ van de boeken Een huis in Toscane, Julie & Julia en Rode rozen en tortilla’s. Tot slot een onbekende debutant: een Frans kookschriftje van een niet meer te achterhalen eigenaar dat bewerkt werd door Mandfred Meewig. Het verschijnt onder de titel Recettes pour bien vivre.

Oude getrouwen
En dan de oude getrouwen die komend najaar met nieuwe titels komen. We noemen bijvoorbeeld Jamie Oliver (Jamie in 30 minuten), Nadia en Merijn Tol (Bismilla Arabia), Pierre Wind (Kokologie, ‘de eerste graphic kooknovel ter wereld’), Cuno van ’t Hoff en anderen (Wijnalmanak 2011), Bill Granger (Bill’s basics), Skye Gyngell (Mijn keukengeheimen), Gino d’Acampo (Mijn Italiaanse dieet), Harold Hamersma (De Grote Hamersma), Angélique Schmeinck (Smaakvrienden Groenten) en Marjan Ippel (What (not) to eat 2011). Verder verschijnt de 82ste druk van Het nieuwe Haagse kookboek en viert Wannée – Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool zijn 110-jarig jubileum met een herziene uitgave. En nog een bekende: Elle Eten. Deze culiglossy verbindt zijn naam aan een gelijknamige kookboekenserie.

© Zestz / Ronald de Nijs 2010

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een '*'