Zestz
 
payday loans
Burrata
Categorieën: Talkin' Foodlingo

Foodtrendwatcher Marjan Ippel voedt Zestz met nieuw foodlingo. Deze week: burrata.

Deze week werd de eerste Europese dag van de mozzarella di bufala Campana DOP gevierd. Waarbij DOP staat voor Denominazione Origine Protetta. Eigenlijk de Italiaanse variant op de Franse AOC die afkomst en productiemethoden van ingrediënten controleert en garandeert. En dat is hard nodig met Italië’s belangrijkste exportproduct. De kaasspecialiteit uit de Zuid-Italiaanse regio Campania wordt namelijk idealiter van buffelmelk gemaakt, maar er zijn helaas nogal wat als buffelkaasjes uitgedoste rundervervalsingen in omloop.

Een status aparte binnen de mozzarellagroep neemt de burrata in – op de Europese dag om twee begrijpelijke redenen overigens de grote afwezige. Burrata is letterlijk ‘geboterd’ (want burro = boter). En daar doet deze DOP-loze koemelkvariant uit Puglia in plaats van Campania dan ook het meest aan denken. Van buiten: de vertrouwde, zogenaamde gestretchte mozzarellakaas. Van binnen: lichtgezouten mascarpone. Waarbij in die typisch Italiaanse boterachtige room ook nog mozzarellasnippers – oftewel stracciatelli – drijven. Bij elkaar een bundeling van drie hemelse texturen die loeivers en op kamertemperatuur moeten worden ervaren. Snijd de geknoopte en, om de versheid te benadrukken, met een blad van het lokale gewas asphodel bijeengehouden bol open en de room loopt eruit. Lekker in de aan het eiland Capri toegeschreven combinatie met tomaten, basilicum en olijfolie. Maar ook op de pizza burrata niet te versmaden.


Te koop bij de Santpoortse kaaswinkel L’Amuse, die deze week een filiaal in Amsterdam opende aan de Stadionweg 147, www.lamuse.nl.

Foto: l’Amuse

© Zestz / Marjan Ippel 2010

Powered by: Talkin’ Food, je personal foodtrendshopper

  • NuJIJ
  • Hyves
  • Facebook
  • Twitter
  • email

1 reactie op “Burrata”

  1. [...] just a few days later I saw a feature on zestz about burrata, a fresh Italian cheese that is a mix of mozzarella and cream. I love the buttery flavor and smooth [...]

Reageer