Amateurkoks ‘voor het echie’ in Over De Kook

Op maandag 31 augustus begint RTL het tv-programma Over de Kook. Sterrenkok Robert Kranenborg licht het kookprogramma toe.

In Over De Kook strijden vijf amateurkoks elke werkdag tegen elkaar door een echt restaurant met echte gasten te runnen. Dit alles onder leiding van sterrenkok Robert Kranenborg in de keuken en zijn dochter Priscilla als manager in het restaurant. ‘Ik ben blij weer met Priscilla te kunnen samenwerken,’ zegt Kranenborg tegen Zestz. De laatste keer was twee jaar geleden, toen vader en dochter drie jaar lang samen in restaurant Le Cirque in Scheveningen werkten. Het is overigens niet Kranenborgs debuut in een kookprogramma. ‘Ik heb al eens als jurylid in een amateurkookprogramma gezeten, en mijn mooiste ervaring was een Masterclass met Sonja Barend.’

‘Wat een verschillen!’
De amateurkoks nemen in het programma om de beurt een taak voor hun rekening: van het bereiden van het voor-, hoofd-, tussen- of nagerecht tot de bediening. Elke avond bepaalt de gast wie de winnaar van de dag is. Op de laatste werkdag, de vrijdag, wordt de amateurkok bekroond tot weekwinnaar. Hoe brengen de kandidaten het ervan af? ‘Ik verwachtte dat de deelnemers veel van hetzelfde zouden zijn, dat er weinig verschil in hun kunsten zou zijn. Maar daar moet ik op terugkomen. Wat een verscheidenheid! Er zit veel verschil in hun prestaties.’

‘Anders dan met vrienden’
Wat viel Kranenborg, die inmiddels is begonnen aan de vijfde opnameweek, nog meer op? ‘Niet iedere amateurkok beseft dat een restaurant met echte gasten een andere aanpak vraagt dan gezellig koken en eten met vrienden. Dus, er wordt door mij ook wel eens wat afgekeurd.’

Over De Kook, vanaf 31 augustus elke werkdag tussen 19.30 en 20.00 uur bij RTL 5

© Zestz / Ronald de Nijs 2009

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok