Frans kookboek na 70 jaar in Engels vertaald

Meer dan 5 miljoen exemplaren van Je Sais Cuisiner zijn er in Frankrijk verkocht. Met een Engelse vertaling kan ook de rest van de wereld kennismaken met dit Franse standaardwerk.
Over standaardwerken in de keuken gesproken. Italianen hebben De Zilveren Lepel, Spanjaarden 1080 recepten, Grieken Vefa’s Kitchen, Nederlanders het Wannée kookboek … en de Fransen? Die hebben Je Sais Cuisiner (Ik weet hoe te koken) in de kast staan. Een standaardwerk met meer dan 2000 eenvoudig te maken klassiekers, zoals béchamelsaus, mayonnaise, salade Niçoise en soufflés.

1932
Dit standaardwerk over de Franse keuken publiceerde culinair auteur Ginette Mathiot in 1932 en sindsdien is het niet meer uit de boekhandel verdwenen. Nog steeds verschijnen er nieuwe drukken van. In haar laatste levensjaar, ze was toen 91, bewerkte Mathiot haar bestseller voor een allerlaatste keer. Bij haar dood in 1998 liet ze een oeuvre van zo’n 30 (kook)boeken achter.

Gemoderniseerd
In 1965 verscheen het boek al in een Engelse vertaling onder de titel The French Pocket Cookbook, maar volgens een woordvoerder van uitgeverij Phaidon is de nieuwe vertaling van Clotilde Dusoulier, bekend van foodblog Chocolate & Zucchini, veel completer. ‘Het betreft een geheel nieuwe editie en met recht kunnen we zeggen dat het nu voor het eerst echt vertaald is’. Ook inhoudelijk is de tekst gemoderniseerd. Zo zijn bijvoorbeeld kooktijden aangepast en worden voor Britten en Amerikanen onbekende ingrediënten verklaard. Zelfs zijn in de recepten de hoeveelheden voor dikmakers zoals boter en suiker aangepast.

Cuisine
Of het boek ook in een Nederlandse vertaling zal verschijnen is niet bekend. In september verschijnt sowieso een ander Frans standaardwerk in het Nederlands: Cuisine (1965) van Francoise Bernard. Deze pil van 1000 pagina’s ging in Frankrijk al een miljoen keer over de toonbank en bevat zo’n 1000 klassiekers uit de Franse keuken.

© Zestz / Ronald de Nijs 2009

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok