PIG 05049: een varken in 200 producten

Wat kun je allemaal van een varken maken? De Rotterdamse ontwerpster Christien Meindertsma heeft er een fotoboek over gemaakt. Van bloedworst tot anti-rimpelcrème en tiramisu.

Bijna 200 producten kwam Christien Meindertsma op het spoor. Een drie jaar durende zoektocht leidde haar niet alleen naar de slager, maar ook naar de tatoeëerder, tandarts, apotheker, boer en wapenspecialist. Want ze onderzocht niet alleen de eindproducten die met het vlees worden gemaakt. Ook keek ze wat er met de rest van het varken gebeurt: huid, beenderen, organen en bloed.

Grondig onderzoek
‘Ik heb grondig onderzoek gedaan, de informatie die ik heb klopt,’ zegt ze vandaag in dagblad nrc.next. ‘Maar ik beweer niet dat er in alle eindproducten die ik heb gevonden ook echt delen, of zelfs minuscule deeltjes van varkens zitten. Sommige producten maken alleen gebruik van grondstoffen uit het varken tijdens het productieproces.’

Varkensvet in shampoo
Meindertsma kwam er achter dat al het vlees uiteindelijk bij één bedrijf terechtkomt. ‘Bij deze vleesverwerker wordt er van alles van gemaakt. Medewerkers vertelden heel open wat voor producten en grondstoffen ze maakten. Maar als ik dan fabrikanten nabelde, wilden ze het vaak niet bevestigen. Een shampoofabrikant wil niet te koop lopen met het feit dat er varkensvet inzit.’
De ontwerpster, die de Design Academie in Eindhoven heeft gedaan, wil met PIG 05049 ‘enkel vastleggen wat er gebeurt, juist omdat we het niet weten’.
[bron: nrc.next]

Het boek ‘PIG 05049′ van Christien Meindertsma is vanaf begin december te koop

Reageer op dit bericht

(C) 2008 Zestz - foodtalk. Powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS) || Design: blueingreen - Uitvoering: Designdok